Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Здравният министър Костадин Ангелов в петък реши да обясни решенията от вчера, когато в рамките на няколко часа първо бяха отворени, а след това затворени големите нехранителни магазини, със случващото се в Германия. После обясни, че „не чакаме вълната да ни залее, за да вземем решения“.

В четвъртък на брифинга за разпространението на епидемията в страната изненадващо и без никакви аргументи министърът на икономиката Лъчезар Борисов обяви, че ще даде указания след одобрение от здравния министър големите нехранителни магазини да започнат работа при някои ограничения в площта. Това се случи само след три дни от началото на новите ограничения, въведени в понеделник, и в разгара на третата вълна на епидемията. Преференциалното разхлабване на мерките само до тези търговски обекти предизвика гневни реакции от страна на собствениците на заведения. А няколко часа по-късно вече с внезапно появили се мотиви за „равнопоставеност“ и кратко действие на ограниченията (до 31 март) и по нареждане на премиера Бойко Борисов магазините отново бяха затворени.

Обяснението на здравния министър, дадено днес в Сливен, включваше „по-дълъг диалог с Министерството на икономиката“, „загриженост на министър-председателя“ и „решение, което цели да спасим максимално повече хора“. Както и призивът:

„Нека не се съсредоточаваме върху действие или антидействие.“

Ангелов отново се позова на даваната непрекъснато за сравнение Германия (германски провинции копират модела на зелените ваксинационни коридори, „виждате какво се случва в Германия“ а ако сравнението не е в полза на България - много е ласкателно, че се сравняваме вече с Германия....).

В случая се оказа, че не само българските власти в рамките на няколко часа вземат подобно решение, но и Германия.

„Да ви дам един пример с Германия. Видяхте какво се случи в Германия, обявиха засилване на мерките, след 7-часови дебати, в които участваше и президентът, правителството излезе със съвсем други послания. Така че ситуацията в целия свят е много противоречива. Нещата в нашата страна не са изключение. Ние сме част от световната пандемия“, каза той.

После добави:

„В един момент решенията са такива, в друг момент - наблюдаваме друга тенденция, вземаме друго решение. Решенията се вземат в ход. Не оставяме да ни залее вълната, за да се сетим да вземем решение.“

Ето и още от обяснението на министъра:

„За мен е било винаги важно, че ситуацията в страната се основава единствено и само на идеята цялото правителство да запазим единствено и само човешки животи. Това решение беше взето с идеята хората, които имат желание, да не бъдат спирани от възможността да си купуват продукти, да си правят ремонти и т.н. Но след по-дълъг диалог с Министерството на икономиката, и разбира се, със загрижеността на министър-председателя, заедно с него беше взето най-разумното решение, което цели да спасим максимално повече хора. Говорим за пет дни, всеки може да изтърпи тези пет дни. Нека не се съсредоточаваме върху действие или антидействие.“

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.