Френският президент Еманюел Макрон подкрепи по-строгия контрол над износа на ваксини от ЕС спрямо онези фармацевтични компании, които не изпълняват договорните си ангажименти към Европейския съюз, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

„Това е краят на наивността“, каза Макрон пред репортери след края на виртуалната среща на върха на ЕС.

По думите му ЕС е закъснял с ускоряването на производството на ваксини и с ваксинацията, но наваксва и ще стане най-големият производител на ваксини в света до лятото.

Френският президент подчерта, че ЕС, за разлика от други страни, е изнесъл голяма част от продукцията си, вместо да я задържи за себе си.

„Европа не е егоистка“, подчерта Макрон, отхвърляйки обвиненията в пресата на другия бряг на Ламанша.

Президентът на Франция защити решението си да не наложи трети локдаун в края на януари въпреки съветите на учените, като заяви, че не съжалява и няма угризения.

„Бяхме прави да постъпим така“, подчерта той, но призна, че е разтревожен от ситуацията във френските болници и че вероятно ще се наложи нови ограничителни мерки да бъдат взети през следващите дни или седмици.

В края на снощната виртуална среща на върха на ЕС председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че се надява британско-шведската фармацевтична група „АстраЗенека“ да „навакса“ закъснението на обещаните доставки за страните на Европейския съюз, съобщава Би Би Си.

„Мисля, че е ясно, че дружеството трябва най-напред да навакса закъснението си. То трябва да изпълни договора, който е сключило с държавите членки на Европейския съюз, преди отново да може да се втурне в износ на ваксини. Искаме да обясним на нашите европейски граждани, че могат да получат техния справедлив дял“, каза Фон дер Лайен.

Eвропейското издание на „Политико“ определя думите на Фон дер Лайен като „остри“. Тя каза, че не знае за износ на ваксини от Обединеното кралство за Европейския съюз и че очаква „прозрачност“ от Лондон.

„Файненшъл таймс“ пише днес, че Европейският съюз е най-големият износител на ваксини в света, след като е изнесъл общо 77 милиона дози в чужбина от началото на декември насам. От това общо количество според числата, цитирани от европейските функционери пред вестника, около 21 милиона дози са били за Обединеното кралство, от които почти 1 милион дози от ваксината на „АстраЗенека“. Те са били изпратени, преди през януари да влезе в сила механизъм за контрол на износа в ЕС.

Оттук тези доставки към страни, където делът на ваксинираните е три-четири пъти по-голям, са предизвикали противоречия между Лондон и столиците в ЕС, които са „бесни, че никакъв износ не е бил осъществен от Обединеното кралство в замяна“, пише „Файненшъл таймс“.

„АстраЗенека“ има два завода във Великобритания и по един в Белгия и в Германия„