Президентът на Словакия Зузана Чапутова прие днес оставките на външния министър и на министъра на образованието - Иван Корчок и Бранислав Грьолинг, напуснали постовете си на фона на правителствената криза в страната, която се задълбочи, след като Братислава купи дози от руската ваксина срещу COVID-19 „Спутник V“. Церемонията бе излъчена от местни телевизии, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Телевизия „Евронюз“ отбелязва, че оставките засилват натиска върху премиера Игор Матович да подаде оставка. С цитираните двама министри общо напусналите членове на 16-членния му кабинет стават общо шест.

Част от управляващата коалиция се присъедини към критиките на опозицията, че Матович управлява зле коронакризата. Чапутова във вторник каза, че ситуацията налага премиерът да подаде оставка, за да разчисти пътя за ремонт на правителството.

Словакия закупи 2 милиона дози „Спутник V“, без Европейската агенция по лекарствата да е разрешила използването на ваксината в Европейския съюз. Същото преди нея направи Унгария. Сделката вся раздор в управляващата словашка коалиция. Против нея се обявиха партиите „Свобода и солидарност“ и „За хората“. Те казаха, че искат за запазят коалицията, но с друг премиер. Матович отвърна, че ще подаде оставка, ако по един министър от тези две партии също напусне - нещо, което по-късно се случи. 

Чапутова днес благодари на министрите за извършената работа. Тя отбеляза специално, че Корчок активно е противодействал срещу опитите за чуждестранна намеса във вътрешните работи на Словакия и съществено е укрепил позицията на страната като членка на западната общност.

Корчок и Грьолинг представляваха в кабинета на премиера Игор Матович либералната партия „Свобода и солидарност“ (СиС).

„СиС вече не е представена в правителството“, подчерта Чапутова.

По-рано лидерът на тази партия и министър на икономиката Рихард Сулик също напусна кабинета, както и министрите на правосъдието, на труда и на здравеопазването.

Външното министерство на Словакия временно ще бъде оглавено от министъра на отбраната Ярослав Над, съобщи Корчок. Той изтъкна, че страната няма да промени своята външнополитическа линия и ще се ориентира към западните си партньори.