Италианските власти са открили 29 милиона дози от ваксината на "АстраЗенека", които са били складирани в производствен обект в страната, съобщи "Ла Стампа", цитирана от "Политико". Според италианския вестник дозите вероятно идват от завода "Халикс" на компанията в Нидерландия.

"Ла Стампа" цитира източници от ЕС, които твърдят, че първоначално тези дози са били предназначени за Великобритания, но така и не са напуснали територията на Италия, след като Брюксел въведе механизъм за ограничаване на износа на ваксини.

На заседание на парламентарната комисия във вторник генералната директорка на дирекция "Здравеопазване и безопасност на храните" на ЕК Сандра Галина заяви, че не е запозната да са предвиждани дози на "АстраЗенека" за износ от ЕС.

"Ла Стампа" съобщава, че "АстраЗенека" не е предупредила властите на ЕС за дозите, които са били съхранявани на площадка на компанията "Каталент" в град Аняни. Но след проверка на "Халикс" комисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон се заинтересувал къде отиват дозите, което го накарало да предупреди италианските власти да разгледат въпроса.

"АстраЗенека" е подложена на остри критики от страна на Европейската комисия заради недостига на доставки. Компанията не е изпълнила ангажимента си, определен в предварителното споразумение с ЕС. Последното обещание на фармацевтичната компания е да достави през първото тримесечие на годината 30 милиона дози - почти равно на количеството, открито в Италия.

Европейската комисия обмисля да въведе нови правила, които могат да намалят износа на ваксини от ЕС за шест седмици. Мерките ще засягат страни като Великобритания и САЩ.