Съветът на ЕС взе днес решение да бъде създаден Европейски механизъм за подкрепа на мира (ЕМПМ).

Той е извън рамките на бюджета на ЕС за периода 2021-2027 г. и е на стойност 5 милиарда евро. Механизмът ще бъде финансиран от страните членки въз основа на техния брутен национален доход (БНД).

ЕМПМ представлява финансов инструмент, който ще покрива всичките външни дейности на ЕС, в които има военна или отбранителна намеса. Дейностите са в рамките на Общата външна политика и политиката на сигурност (ОВППС).

Целта на Механизма е да засили способността на Съюза да предотвратява конфликти, да съхранява мира и да заздрави международните стабилност и сигурност. На ЕС ще бъде дадена възможност да подпомага по-добре страните партньори било чрез покрепа на техните мироопазващи операции, било чрез повишаване на способностите на въоръжените им сили да гарантират мира и сигурността на своята територия.

„Дълготрайният мир може да бъде изграден само чрез шинвестиране в международната стабилност. ЕС има волята, а от днес – и необходимите финансови инструменти, за да го направи“, изтъкна Аугущу Сантуш Силва – външен министър на Португалия, която в момента председателства Съюза.

Чрез механизма може да се финансира военно оборудване. Забранено е обаче да бъде финансирано придобиването на противопехотни мини.