Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

До изборите остават 14 дни, а изборната администрация е изправена пред две сериозни предизвикателства - фактът, че тепърва започват обученията на членовете на секционните избирателни комисии, които в добавка - заради коронавирусната пандемия ще се проведат онлайн, както и сложността на протокола. За очаквани грешки в отчитането на резултатите признават и от Централната избирателна комисия(ЦИК).

От понеделник (22 март) започва обучение на РИК и СИК. Този вид обучение няма да е лесно, но връзката ще е конферентна, за да може да се задават въпроси и да се отговаря, отчете днесв интервю за БНР Таня Цанева, говорител на ЦИК. 

Членовете на секционните избирателни комисии (СИК) ще бъдат обучени онлайн за работа с машините от фирмата доставчик "Сиела Норма", предвидени са и около 2000 души IT специалисти, които при технически проблеми ще бъдат търсени през кол център, посочи още тя. Масирана кампания за поощряване на машинния вот, при който недействителни бюлетини няма, нямало да има, каза още Цанева. Само разяснителна такава.

На въпрос относно сложността на протокола, наброяващ около 20 страници, за което се оплакаха вече от районните комисии, Таня Цанева призна, че "веротяно" ще има грешки. "Това е човешки фактор". Протоколът даже е облекчен, но е по-сложен - заради това, че в него ще се нанасят данните и от машинните отрязъци, и от хартиените бюлетини, и преференциите.

"Няма как при два вида гласуване протоколът да е по-лесен", посочи в заключение.

Примерен протокол.

 

Във връзка с решението на Административния съд на София град, което отхвърли решение на ЦИК за видеоизлъчване на процеса на броене на бюлетините и попълване на протоколите, говорителката на Централната избирателна комисия потвърди, че то ще бъде обжалвано. Но не можа да посочи какво е становището на ЦИК за това, а само че щом има възможност за обжалване, това ще бъде направено.

"Мотивите на съда са, че правото на ЕС не приложимо по отношение на провеждане на национални избори и че секцията е обществено място и участниците осъществяват обществена дейност. ... Ние имаме възможност и ЦИК взе решение да обжалваме това решение на съда пред по-горна инстанция".

Говорителката на ЦИК коментира сигналите дали активността на действащи министри и премиера, които не са задължени да излизат в отпуск по време на предизборната кампания, не е нарушаване на Изборния кодекс:

"Съгласно Изборния кодекс има определени категории лица - каквито са министрите, те не са задължени да излизат в отпуск и решението на ЦИК е, че не се установява нарушение". 

Не коментира обаче може ли премиерът да агитира по време на премиерските обиколки.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.