След последните събития, свързани с ваксината на "АстраЗенека" срещу COVID, в. "Гардиън" събира някои от често задаваните въпроси около нежеланите реакции след имунизиране и търси отговорите на експертите. Великобритания в момента е сред отличниците в света по темпове на ваксинация, като основният процент от приложените продукти са точно на "АстраЗенека".

Кои са най-често срещаните нежелани реакции от COVID ваксините?

Според Службата по обществено здраве на Англия повечето странични реакции от ваксините на "Пфайзер"/"Бионтех" и Оксфорд/"АстраЗенека" са леки и отшумяват бързо. Сред тях са болка на мястото на убождането, усещане за умора, главоболие. Сред редките е появата на увеличени лимфни възли.

Първите съобщения включваха и случаи на сериозни алергични реакции, особено при ваксината на "Пфайзер", затова има и изискване да има медицинско наблюдение на имунизирания около 15 минути след получаването на дозата.

Тромбозите странична реакция ли са от ваксините?

Имаше няколко случая на тромбози и спадане на тромбоцитите сред хора, получили и Оскфордската, и ваксината на "Пфайзер". Д-р Фил Брайън, който оглавява отдела за безопасност на ваксините на Регулаторната агенция на Великобритания за медицински и здравни продукти, обяснява пред "Гардиън", че подобни реакции могат да бъдат очаквани. 

"Това не са нетипични събития, очакваме при някои хора да се случват", казва той. 

По думите му "процентът на венозна тромбоемболия не се случва с по-голяма честота при хората, които са ваксинирани, в сравнение с онези, които не са".

Въпреки това британският регулаторен орган, както и други агенции, внимателно проучват случаите на рядък вид запушване на кръвоносен съд, известно като церебрална венозна синусова тромбоза. В четвъртък беше съобщено, че са регистрирани пет такива случая, като те са придружени със спад на тромбоцитите при мъже между 19 и 59 г. Петте случая са от общо 11 млн. имунизирани във Великобритания, които са получили Оксфордската ваксина. Единият от мъжете е починал.

"Това, което не знаем, е дали те са били причинени от ваксината", обяснява Брайън. Той добавя, че "работим заедно с нашите експерти, нашите хематолози, за да се опитаме да съберем повече информация, за да разберем това, защото това заболяване е твърде рядко".

Той отчита, че ваксините на "Пфайзер" и на "АстраЗенека" са доказали високата си ефективност във Великобритания за предотвратяване на COVID инфекцията, която протича със симптоми, води до хоспитализация или смърт.

Така че към момента ползите от ваксините сериозно превъзхождат рисковете, смята експертът.

С подобно становище излезе в четвъртък и Европейската агенция по лекарствата по повод продукта на "АстраЗенека". Той беше спрян временно в голяма част от европейските страни след докладвани случаи на образуване на кръвни съсиреци и запушване на кръвоносни съдове след ваксиниране с него. Някои от тези случаи завършиха със смърт. В петък в някои от държавите, сред тях и България, ваксинирането беше подновено.

Защо се получават честите нежелани реакции?

"Болка на мястото на убождането може да се получи или от травмирането на мускула с иглата, или от локално възпаление на мускула", обяснява проф. Робърт Рийд, който оглавява департамента по клинични и експериментални медицински науки в Университета на Саутхамптън.

Другите често наблюдавани нежелани реакции са мускулни болки по цялото тяло, висока температура, умора - те вероятно се дължат на общото активиране на имунната система, което се постига с ваксината. Това означава, че белите кръвни телца, които са стимулирани от ваксината да произвеждат антитела, започват да отделят химически вещества, наречени цитокини, интерферони, добавя професорът.

Той уточнява, че при повечето хора ваксинацията протича без симптоми.

При първата или при втората доза са по-силни нежеланите реакции

При Оксфордската ваксина изглежда, че страничните ефекти са по-тежки след първата доза. Регулаторният орган на Великобритания отчита, че при втората доза, регистрираните странични реакции са по-леки и при това са с по-ниска честота.

При "Пфайзер" обаче ситуацията е точно обратната. Реакции като температура, втрисане, умора, главоболие са по-чести след втората доза.

"Леко сме объркани от това, но вероятно се дължи на факта, че Оксфордската ваксина има аденовирусен вектор, които стимулира имунната система по-силно при първата доза и по-слабо при втората", казва Рийд.

Дали хората, които вече са преболедували COVID, са по-склонни да получат тези странични реакции 

Някои данни водят към извода, че може това наистина да е така. Според изследване на симптомите на COVID на ZOE, представено миналия месец и проследяващо само ваксинирани с "Пфайзер", около една трета от имунизираните, които преди това са имали коронавируса, изпитват странични реакции по цялото тяло в сравнение с 19 на сто от хората, които не са били заразени.

"Обикновено, ако сте били заразени по естествен път с някакъв вирус - в случая коронавируса - и след това предизвиквате имунната система с нещо, което изглежда подобно, в този случай с ваксината, работещата имунна система реагира много бързо на второто дразнение", обяснява Рийд.

Има ли други групи, които са по-склонни към по-тежки странични реакции?

Според данните това са по-младите хора.

"Наблюдаваме, че по-възрастните имат много по-слаби странични реакции", казва още Рийд.

Означават ли по-силните реакции, че ще сте по-добре защитени от COVID?

Не е задължително. 

"Всички досегашни данни показват, че няма такава корелация", отговаря Саймън Крол, професор по педиатрия и молекулярни инфекциозни болести в Импириъл Колидж в Лондон.

"Ваксините са ефективни и при възрастни, и при млади хора, но доказателствата сочат, че нежеланите реакции са по-чести при по-младите", добавя той.