Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Вулканично изригване започна в Югозападна Исландия близо до столицата Рейкявик след хиляди по-малки земни трусове в района през последните седмици, съобщи Исландската метеорологична служба, цитирана от Ройтерс и БТА.

Изригването стана в района на Фаградалсфятъл, планина на полуостров Рейкянес, намиращ се на около 30 км югозападно от столицата.

"Виждам светещото червено небе от прозореца ми", каза Ранвейг Гудмундсдотир, жителка на градчето Гриндавик, което е само на 8 км от изригването.

"Всички тук се качват на колите, за да отидат дотам", добави тя.

През последните четири седмици на полуострова е имало над 40 000 земни труса, рязък скок в сравнение вариращите между 1000 и 3000 земни труса, регистрирани всяка година след 2014 г.

Снимки на сайтовете на местни медии показват нощно небе, светещо в яркочервено, а снимка, качена в Туитър от Исландската метеорологична служба (ИМС) показва как от ярко светещи потоци лава се издига дим.

Изригването не представлява никаква непосредствена заплаха за хората в Гриндавик или за критична инфраструктура, допълни службата.

"Мисля, че не сме могли да се надяваме на нещо по-добро от това", каза пред Ройтерс Сара Барзоти, координатор в службата, по въпросите на вулканичните опасности.

За разлика от изригването през 2010 г. на вулкана Ейяфятлайокутъл, който спря близо 900 000 полета и принуди стотици исландци да напуснат домовете си, това изригване не се очаква да изхвърли много пепел и дим в атмосферата, заяви ИМС.

Разположена между Евразийската и Северноамериканската тектонска плоча, които са едни от най-големите на планетата, Исландия е сеизмично и вулканично огнище, тъй като двете плочи се движат в противоположни посоки.

Причина за изригването е магма, която си е проправяла път към повърхността през последните седмици и така е предизвикала земетресенията.

Броят на трусовете беше намалял през последните дни, което обаче накара водещи геолози да кажат, че е по-малко вероятно да има изригване.

Международното летище на Рейкявик Кефлавик не беше затворено след изригването, но всяка авиокомпания трябваше сама да реши дали желае да лети или не, заяви ИМС.

Спешно беше изпратен хеликоптер с научен персонал, за да наблюдава изригването, допълни тя

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.