Посолството на Русия в България възропта срещу поредния опит "да се забие клин в руско-българския диалог" и призова за прекратяване на спекулациите относно делото за шпионаж, в хода на разследването на което бяха задържани шест души, докато се чака решение на съда.

Това се посочва в изявление с официалната позиция на представителството на Москва, предаде ТАСС.

"В условията на усложнена международна обстановка очевидни са "неуморните" опити да се забие клин в руско-българския диалог и за пореден път да се демонизира страната ни. Както следва от днешния брифинг на българската прокуратура разследването на задържаните на 18 март лица, обвинени в шпионаж в полза на чужда държава, все още не е приключило. Очакваме, че до произнасянето на съда по това дело, спекулациите относно предполагаемото участие на Русия в разузнавателни дейности срещу интересите на България, да престанат", се казва в изявлението.

Руското посолство изразява увереност, че "делото ще се проведе на деполитизирана, безпристрастна и обективна основа в строго съответствие с нормите на българското и международното законодателство".

По-рано в петък българската прокуратура съобщи, че шестима служители на българското министерство на отбраната и военното разузнаване са задържани по подозрение в шпионаж за Руската федерация.