Китайски съд гледа днес пред закрити врата делото срещу Майкъл Спeйвър - единия от двамата канадци, обвинени в шпионаж срещу китайската държава, пише френският Courrier International.  Арестът на Спейвър, както и на другият задържан Майкъл Ковриг, дойде буквално дни, след като през 2018 г. във Ванкувър беше арестувана главната финансова директорка на Huawei Мън Уанджоу. Според повечето екперти, правозащитни организации и правителството на Канада става дума за организиран от Пекин процес, чиято цел е да бъде оказан натиск върху Отава.

Процесът срещу Ковриг ще се проведе на 22 март, тоест само след 3 дни. Външният министър на Канада реагира светкавично на новината, че едното дело е вече минало и заяви, че страната му ще продължи да работи "неуморно за незабавното освобождаване и на двамата". 

Оказва се, че канадската страна е поискала официално Китай да позволи на делата да присъстват консули на Отава, но властите в Китай са отказали категорично. Отказан е и консулски достъп до арестуваните. Според Пекин това е невъзможно, а заседанията са закрити и за местните медии. 

Според канадски дипломат, който е говорил анонимно пред La Presse, изслушването на Спейвър днес е продължило три часа, а присъдата му се очаква по-късно днес. 

Припомняме, че финансовата директорка на Huawei Мън беше задържава във Ванкувър по искане на САЩ. Американските власти я обвиняват в банкови измами във връзка със заобикаляне на санкциите срещу Иран. Оттогава тя и нейните адвокати опитват да блокират екстрадирането й на юг към САЩ, но само преди два месеца съдия от Върховния съд на Британска Колумбия отхвърли искането й производството да бъде прекратено. 

Именно след нейното задържане дойде и арестът на двамата канадски граждани, а Китай все още не е представил никакви доказателства за вината им. Говорителят на китайското външно министерство обаче твърди, че китайската съдебна система била независима от изпълнителната власт и че човешките права на двамата канадци са напълно спазени.

Ако първият от двамата задържани бъде осъден, това би означавало допълнително нагнетяване на напрежението между Отава и Пекин. Припомняме, че Канада бе и една от държавите, които признаха,че Китай извършва геноцид над уйгурите в северозападната част на страната - мюсюлманско население, което е принудено да живее в нещо като концентрационни лагери и подлагано на ужасяващи мъчения.