Руският президент Владимир Путин предложи на американския си колега Джо Байдън директен публичен разговор в ефир.

Това съобщават руските медии.

"Бих искал да поканя президентът Байдън да продължим нашата дискусия, но при условие че го направим директно в ефир, както се казва, онлайн", заяви путин пред "Россия 24"

Той настоява дискусията да е "открита" и "пряма".

"Струва ми се, че би било интересно както за хората в Русия, така и за хората в Съединените щати и за много други страни", посочва още Путин.

И посочи, че е готов за такъв разговор още в петък или следващия понеделник. Сред темите, които двамата можело да обсъдят били борбата с пандемията, уреждането на регионалните конфликти и стратегически въпроси.

Междувременно Белият дом огласи позиция на държавния глава, в която се казва, че той е дал прям отговор на прям въпрос.

Американските власти се надяват да могат да продължат продуктивни отношения с Русия. Посланикът на САЩ в ще остане в страната домакин, се казва още в изявлението.

Днес стана ясно, че Русия изтегля посланика си от САЩ. Анатолий Антонов лети от Вашингтон за Москва в събота „за консултации“.

Стъпката следва интервю на американския президент Джо Байдън за телевизия Ей Би Си отпреди ден, в което той се закани да накара руския си колега „да плати цена“ за дирижирана от него руска намеса в президентските избори в САЩ миналата година.

Байдън също отговори утвърдително на въпрос дали смята Путин за „убиец“.

Интервюто на Байдън съвпадна с обявяването на американски разузнавателен доклад, потвърждаващ по-раншни подозрения за руска намеса в президентския вот в САЩ през ноември 2020 г. в полза на предишния държавен глава Доналд Тръмп, който загуби от Байдън. Русия отхвърля обвиненията като безпочвени.