Българската държава законно е наляла в Първа инвестиционна банка 1,2 милиарда лева в края на юни, за да я спаси от ликвидна криза, съобщи днес Европейската комисия. Тя удължи до 28 май 2016 срока, в който ПИБ трябва да върне парите. 

"Ликвидната подкрепа от България за ПИБ е в съответствие с правилата на ЕС за държавната помощ", се казва в съобщение на Комисията.

Тя е заключила, че "мерките са били необходими за запазване на стабилността на българската икономика и
финансова система. Освен това с плана за преструктуриране на ПИБ ще се гарантира, че банката
ще продължи да бъде жизнеспособна в дългосрочен план, без да се нарушава неоправдано
конкуренцията на вътрешния пазар".

„Вярвам, че днешното решение ще доведе до повишаване на общественото доверие в Първа инвестиционна
банка", 
каза комисарката по конкуренцията Маргрете Вестагер. "Банката представи солиден план за преструктуриране и списък с ангажименти, чрез които ще се възстанови нейната ликвидност и ще се гарантира жизнеспособността ѝ в дългосрочен план, без да се нарушава неоправдано конкуренцията“.

Заради масово теглене на пари от българските банки през юни 2014 г. държавата депозира в ПИБ 1,2 млрд. лева като част от схема за ликвидност, одобрена от Комисията в същия ден. Депозитът беше с краткосрочен падеж от 5 месеца, който изтича на 28 ноември 2014 г.

България е подала заявление за удължаване на срока на държавния депозит с максимум 18 месеца. Той вече ще е от 900 млн. лева и част от него ще бъде изплатена за12 месеца.

Комисията установила, че ликвидната подкрепа за ПИБ не се дължи на структурен проблем в банката.

"Незабавното пълно връщане на депозита сега може да доведе до дестабилизиране не само на банката, а и на цялата финансова система на България", се казва в съобщението. 

На 12 ноември ПИБ е изпратила на Комисията окончателна версия на плана си за преструктуриране. Българските власти са представили набор от ангажименти за възстановяване на ликвидността на ПИБ и за подобряване на нейното корпоративно управление и политики за управление на риска.

"За да се ограничат отрицателните последствия за конкуренцията от помощта, България също така ще наложи няколко ограничения в поведението на банката по време на периода на преструктуриране", се казва още в съобщението. "Например ПИБ няма да може да изплаща дивиденти, да използва агресивни търговски практики, да придобива предприятия. Независим експерт ще наблюдава изпълнението на плана за преструктуриране и ще представя редовни доклади на Комисията".