"Непознатото богатство" се нарича този уникален проект на Samsung Electronics за дигитализация на фонда на Националната художествена галерия. Корейската компания стартира своята инициатива, която ще даде възможност на всички да видят велики произведения от фонда на НХГ. И започна с дигитализация на първите 200 акварелни творби от фонда на галерията, като целта е поетапна дигитализация на целия архив на НХГ през 2015 г. – всички художествени техники, автори и творби.

Цифровицираните картини ще бъдат представени на изложбата "Непознатото богатство" в галерията между 28 ноември и 14 декември. Поради естеството на акварелната техника и спецификите на съхранението им, част от тях не са били излагани никога. Останалите се излагат сравнително рядко, заради което широката публика почти няма достъп до повечето акварелни творби.

Освен дигиталната изложба, Samsung създава и мобилно приложение „Велики български художници”, което всеки може да свали безплатно от Google Play. Приложението съдържа всички дигитализирани до момента картини с информация за име на картината, автор и година, като постепенно ще се обновява с нови произведения. Мобилното приложение ще бъде активно след 27 ноември 2014 г. и всеки ще може да го свали, за да се наслади на великолепни художествени творби.

"Основната мисия на Samsung е да създава технологии, вдъхновени от хората, които подобряват живота им, правят го по-лесен и по-приятен. В тази връзка за нас проектът „Непознатото богатство“ е начин чрез своите иновативни технологии и продукти да предоставим на хората достъп до скрито национално богатство, повод за гордост за всички българи. Идеята ни е да дадем възможност на много хора, не само на тези със задълбочен интерес към изкуството, да се запознаят отблизо с това национално художествено богатство, да се информират и да обогатят своите познания“, заяви Кристина Щерева от Samsung България. 

Идеята на компанията е да организира национално турне на дигиталната изложба в няколко големи града през 2015 г., както и да развива и обогатява мобилното приложение "Велики български художници" чрез дигитализиране на нови творби.