Един от най-зрелищните случаи на измами на български работници в Германия отново отива на съд. Става дума за измама с 10 млн. евро, разкрита още през 2010 година.

Фирмата за преработка на пуешко месо „Геестланд“ в Олденбург бе обвинена, че е плащала 3 до 4 пъти по-малко от законната надница на 800 български работници. Освен за измама и злоупотреба двамата ѝ собственици – Франк Д. и Норберт Д. бяха обвинени и в експлоатация. Покрай този случай оставка подаде министърката на селското стопанство на Долна Саксония Астрид Гротелюшен, тъй като фирмата на съпруга ѝ се оказа свързана с „Геестланд“ и скандала.

Делото протече скандално – в хода му стана ясно, че българските свидетели са поставени под натиск от работодателите си и са изтеглили свидетелствата си или пък са ги променили напълно. Масово заявяваха и че не си спомнят добре как е ставало плащането, нито колко са получавали за труда си. Адвокатите успяха да докажат обаче, че промяната на свидетелствата е станала след разговор с адвокатите на обвиняемите и в присъствието на собствениците на фирмата, като българите са „разпитани“ от тях в помещенията на кланицата и без адвокатите на потърпевшите.

Измамата е продължила между 2007 и 2010 година. В документи на фирмата обаче е видно, че докато германските работници са получамали минимум 12 евро на час бруто, на българите е плащано по 3, максимум по 4 евро на час бруто. Това е донесло на фирмата 10 милиона допълнителна печалба, стана ясно още по време на процеса.

Разследването се проточи по неясни причини и делото влезе в съда едва през 2017 година, когато се оказа, че престъплението вече е с изтекла давност и двамата собственици бяха освободени.

Фирмата посредник, която е набирала българските работници, бе осъдена да плати 72 000 евро. „Геестланд“ трябваше да плати пък тези 10 милиона, които е заграбила от работниците си, като разликата в надниците трябваше да им се възстанови. Фирмата обаче обжалва делото и досега не е платила нищо.

Делото в крайна сметка попадна в конституционния съд, който трябваше да реши дали може да се искат парични обезщетения по дело, за което вече има давност. Адвокатите на българите посочиха в своите мотиви, че през 2010 година Германия прие закон, според който е възможна конфискация на имоти и пари, спечелени от криминална дейност. Този закон бе приет за борба с клановата престъпност и тероризма, но трябва да се приложи и по случая с измамените българи, смятат адвокатите.

В крайна сметка тази седмица Конституционният съд постанови, че парите могат да се изискат дори и при давност. Конституционните съдии обосноваха  решението си с това, че може да се обяви за незаконна дейност или спечелени от такава дейност пари и имоти и със задна дата, ако това се прави, за да се запази доверието на гражданите в съдебната система.

Ако фирмата върне 10-те милиона, спечелени чрез измама и ограбване, теоретично те трябва да се възстановят на тези 800 български работници, както и на държавата като социални осигуровки. Става дума за близо 900 000 неплатени техни работни часове. Според фирмата обаче хората отдавна са се върнали в родината си и не могат да бъдат открити.