Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Съд в Япония постанови днес, че непризнаването на еднополовите бракове е противоконституционно, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Това се случва за първи път в страната и решението на съда беше приветствано от правозащитниците.

Първоинстанцонният окръжен съд в Сапоро прецени, че непризнаването на еднополовите бракове противоречи на член 14 на Конституцията на Япония, който постановява, че „всички граждани са равни пред закона“.

В Конституцията на България имаме идентичен текст, в чл. 6, ал. 2. Хомосексуалните бракова обаче са изключени от друг член на върховния закон - чл. 46, според който бракът е доброволна институция между мъж и жена.

Япония е последната страна от Г-7, която не признава хомосексуалните бракове. Държавата смята, че подобен съюз не е предвиден в конституцията, датираща от 1947 г. В нея обаче относно браковете е записано само, че за един брак трябва да има взаимното съгласие на два пола, което дава възможност за много интерпретации.

Няколко десетки хомосексуални двойки още през 2019 г. заведоха дела, за да бъде признат техният еднополов съюз. Решението на съда в Сапоро касае исковете на три от тези двойки. Преди две години те се опитали да регистрират съюзите си, но властите ги отхвърлили с аргумента, че нямат юридически статут в Япония.

Трите двойки искаха и да получат по един милион йени (9170 долара) обезщетение за нанесени психологически вреди, но съдът отхвърли това тяхно искане.

Ключови думи

Коментари

Ivailo  Stoev's picture
Ivailo Stoev
Stoev

Тази "публикация" от кого е платена?!?!

Тази "публикация" от кого е платена?!?! Първоинстанционен съд в Япония бил решил! Всички от Г7 признавали еднополовите бракове! Един вид, ако и ние ги признаем, веднага ще станем част от Г7, което заради нас ще стане Г8! Смях.

...

Това е абсурден скок на мисълта - никой не прави връзка между еднополовите бракове и това дали една държава ще стане член на Г-7, освен Вие.
Ivailo  Stoev's picture
Ivailo Stoev
Stoev

Чл. 46. (1)

Удобно е пропуснато обстоятелството, че в Българската Конституция, за разлика от Японска, изрично е записано: чл 46. (1) Бракът е доброволен съюз между мъж и жена. Следователно, еднополов брак е противоконституционен.

...

Къде е пропуснато?

...

И това всъщност е индикация, че в българската Конституция има вътрешно противоречие. Което обикновено е добър повод за промяната й :)
Ivailo  Stoev's picture
Ivailo Stoev
Stoev

Хубаво е, че го добавихте.

Хубаво е, че го добавихте. Така е редно. Още по-редно би било, ако се заявите, както се разбира от коментара, като поддръжници на еднополовите бракове. Вярвам, че читателите Ви искат да знаят.

...

Аз съм се заявявал като поддръжник на ЛГБТ правата в множество мои статии - можете да го проверите, като натиснете на името ми. А горната дописка е напълно неутрална информация. И не съм я писал аз.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.