Ново затягане на мерките в София ще има, но какви ще са те ще разберем не от областния щаб в столицата, който заседава днес, а от здравния министър Костадин Ангелов в четвъртък. Това обяви след срещата на щаба главният държавен главен инспектор д-р Ангел Кунчев.

"Определено настъпи моментът, в който трябва да се действа, и то доста решително. Разбира се, мерките са непопулярни, но ситуацията го налага", обясни Кунчев. "Конкретно решение се пише в момента, вие ще го чуете в четвъртък. Искаме да има повече време."

Той обаче не разкри детайли, като каза само, че днес здравният министър е организирал срещи с всички засегнати, включително собственици на ресторанти, заведения и пр.

Кунчев потвърди, че се обсъжда затваряне на "заведeния, фитнеси, молове, детски ясли и градини, различни прояви на обществения живот, на открито и закрито", като целта е да се овладее новият пик. Вероятно ще има нови мерки и за цялата страна в понеделник.

Не е ясно защо това съвпада с тезата на премиера Бойко Борисов, че решенията за мерки ще се взимат на местно ниво. В понеделник пък след съвещание при него с представителите на Националния щаб дойде прессъобщение, че ситуацията е под контрол с разпространението на коронавируса, а болниците са подготвени.

"Вълната засяга почти цяла България, назрява моментът за национално решение, дори той да е два-три дни след София", каза той. "Обикновено тези пикове не продължават много дълго. Минималният срок е поне две седмици."

Директорът на столичната Регионална здравна инспекция Данчо Пенчев каза, че и утре ще заседава областния щаб на столицата, там ще бъдат разписани мерките и сроковете, в които те влизат, в детайли. Не се предвиждат по-строги мерки като в началото на пандемията като забрана за разходки в парковете и маски на открито.

"Няма да отпадат коридорите за възрастни, може да се мислят нови ограничения във всички търговски обекти за броя хора", каза той.

Кунчев допълни, че ваксината на "АстраЗенека" ще бъде употребявана отново вероятно когато има общоевропейско решение - въпреки че Европейската агенция по лекарствата вече многократно повтори, че тя не е опасна и може да продължи употребата й. Изпълнителната агенция за лекарствата у нас в момента проверява случая на починалата в Благоевград след поставяне на ваксина на жена и дали това има връзка със самата ваксинация.

По-рано БНТ съобщи, че става дума за 54-годишна жена, която е починала след усложнения от COVID-19 в Многопрофилната болница в Благоевград. Тя е била учителка от град Рила. Според нейни близки 10 дни преди фаталния изход жената си е поставила ваксина на "Астра Зенека", като преди това си е направила и PCR тест, който бил отрицателен. Според лекарите усложненията и смъртта нямат общо с поставената ваксина. "Постъпва в тежко състояние, единият дроб личи от скенера, че почти го няма, значи увреден от ковида, положителен тест PCR и след това умира жената. Значи изключено е това да се случва от ваксина", заяви д-р Огнян Митев, директор на болницата в Благоевград. Според лекаря вероятно преди това жената е била в инкубационния период на заболяването, впоследствие бързо е развила заболяването. 

Случаят обаче се проверява от здравните власти на национално ниво. Както се проверява и случаят от Пловдив, където в една от местните болници също почина жена, но с множество други заболявания и сърдечни проблеми. И лекарите отново допускат, че трагичният развой на събитията няма общо с имунизацията.