Задължително носене на маски на открито; по-ранен вечерен час за заведенията; онлайн обучение; ограничаване на достъпа до моловете и фитнесите и задължителна карантина на влизащите у нас от рискови държави - това са част от мерките, които може да бъдат въведени за справяне с пандемията в области, където заболеваемостта от коронавирус е над 300 на 100 хиляди души население. Става въпрос за "около осем области", сред които София-град, Кюстендил, Бургас, Шумен.

Това обясни здравният министър Костадин Ангелов на извънреден брифинг след среща с директорите на регионалните здравни инспекции (РЗИ), Националния оперативен щаб и Националния ваксинационен щаб, която се проведе тази вечер.

По думите на министъра обсъдените варианти ще бъдат отново разгледани от здравните власти и предложени след това на правителството. Според него са обсъждани нови мерки за ограничаване на заразата, но те трудно могат да бъдат унифицирани, защото заболеваемостта в градовете е различна. 

„Има области, в които заболеваемостта е над 300 на 100 хил. души и ние обявихме преди няколко седмици, че това е границата, но има области, които са далеч от числото 300. В областите, които са над 300 – колегите предложиха редица мерки, които предстои да бъдат обсъдени и аз да ги предложа за разглеждане на българското правителство“, каза проф. Ангелов. 

По думите на министъра целта е да се задържи епидемията под контрол, което според него се и случва. Ангелов увери, че и предстоящите парламентарни избори ще се проведат в безопасна среда. 

Проф. Ангелов уточни, че лечебните заведения в страната са подготвени за ръст на хоспитализациите и са предприети организационни мерки за болниците със запълнен капацитет. Здравният министър обясни, че „зелените коридори“ за ваксинация продължават да работят след предварително записване в електронната система. 

Маските на открито - задължителни в Плевен при струпване на хора

Плевен зе една от областите, в които ще се затягат противоепидемичните мерки, след като местният оперативен щаб отчете висок ръст на заразените през изминалата седмица. Заболеваемостта в областта достигна 563 на 100 хил. души, съобщи бТВ. 

Директорът на РЗИ д-р Илиян Минчев посочи пред БТА, че от 11 март, четвъртък се спра плановият прием и операции в болниците. Това от днес, 8 март, вече се случи в София-град и Варна, макар с някои конкретно изброени изключения. 

Една от новите мерки в Плевен е спомената като опция и от министъра - въвежда се задължително носене на маски и на открито – на оживени места, където има голямо струпване на хора като пазари, тържища, изложения. Разрешава се децата да не посещават детски градини и предучилищни групи, ако могат да бъдат гледани вкъщи. 

Д-р Минчев добави, че се продължава забраната за свиждания в болниците, която важи от миналата седмица. В този вид мерките ще останат до 14 ч. на 22 март, когато Щабът ще има ново заседание.