САЩ са изтеглили тихомълком една трета от ядрения си арсенал от Европа и никой не е забелязал, съобщи днес германският в. „Ди Цайт“. Липсата на реакции показва само колко нереална е руската ядрена заплаха, твърди вестникът.

Атомните бомби на САЩ в Европа имаха за цел да предотвратяват руската заплаха, да се ползват като разменна монета в преговорите за разоръжаване и като символ на политическата солидарност в НАТО. При Байдън изтеглянето им обаче най-вероятно ще продължи, тъй като и неговата администрация си постави за цел да намали ядрените оръжия.

Изтеглянето бе осветено от федерацията на американските учени. В техния бюлетин бе съобщено, че САЩ са намалили значително броя на атомните бомби, разположени в Белгия, Германия, Италия, Нидерландия и Турция. В момента на европейска територия няма повече от 100 атомни бомби от типа В61.

Ако това бе станало по време на Студената война, медиите нямаше да пишат за нищо друго, коментира още „Ди Цайт“.

Но вестникът уточнява и че намаляване на оръжията не означава изтегляне от Европа. Наличието на атомни оръжия не прави НАТО по-единен, смятат журналистите. Досега това бе една от основните защитни тези на привържениците на стационирането им в Германия.

„Ако никой не е забелязал значителното им намаляване, значи НАТО не се държи само на тези бомби“, пише вестникът.

Става ясно и друго нещо – разполагането и намаляването на атомни оръжия явно се договаря в задните стаички на политиката, а не пред публика. Това се дължи до голяма степен и на липсата на интерес към тази тема днес, за разлика от 80-те години на миналия век, когато се смяташе, че само атомните ракети държат Русия далече от Западна Европа. 

Учудващо обаче е, че е нарушен без протести договорът, според който ядрено оръжие може да се изтегля само при реципрочни действия от страна на Русия. 

За намаляването на ядрените оръжия има и други причини. Например изтеглянето на част от тях от базата в Инджирлик вероятно е следствие и от пуча през 2016 година. Тогава Анкара спря за кратко тока на натовската база и по този начин откъсна от външния свят „Инджирлик“. Вследствие на това САЩ са изтеглили тихомълком 20 от общо 50 ядрени бомби, за да гарантират сигурността им.