Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Пет години след сключването на споразумение за опазване на външната граница на ЕС между Турция и Брюксел Германия започна преговори с турската държава за нов такъв договор. Според информации на „Ханделсблат“ от тези преговори е изключена Гърция и правителството в Атина вече е протестирало.

Според гърците няма нужда да се предоговаря споразумението на този етап, тъй като Турция все още не е изпълнила изцяло договорките във вече съществуващото споразумение, сключено на 18 март 2016 година. Така например Турция не приема обратно имигранти от Гърция вече повече от година, макар че това е част от досегашното споразумение.

От гледна точка на ЕС договорът с Турция обаче е изпълнен, тъй като още през 2015 година броят на имигрантите, влизащи от Турция в Гърция, от 857 000 годишно е паднал на 9700.

Турция, от своя страна, пък настоява за актуализиране на споразумението, като под това има предвид получаването на повече пари.

В Турция в момента живеят над 4 милиона бежанци, като за издръжката им ЕС дава 6 млрд. евро. Парите трябваше да се преведат до края на 2018 година, но досега Турция е получила само 4,1 милиарда от тях.

Анкара иска бързото изплащане на остатъка и одобряването на нови помощи за следващите години.

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.