Пет години след сключването на споразумение за опазване на външната граница на ЕС между Турция и Брюксел Германия започна преговори с турската държава за нов такъв договор. Според информации на „Ханделсблат“ от тези преговори е изключена Гърция и правителството в Атина вече е протестирало.

Според гърците няма нужда да се предоговаря споразумението на този етап, тъй като Турция все още не е изпълнила изцяло договорките във вече съществуващото споразумение, сключено на 18 март 2016 година. Така например Турция не приема обратно имигранти от Гърция вече повече от година, макар че това е част от досегашното споразумение.

От гледна точка на ЕС договорът с Турция обаче е изпълнен, тъй като още през 2015 година броят на имигрантите, влизащи от Турция в Гърция, от 857 000 годишно е паднал на 9700.

Турция, от своя страна, пък настоява за актуализиране на споразумението, като под това има предвид получаването на повече пари.

В Турция в момента живеят над 4 милиона бежанци, като за издръжката им ЕС дава 6 млрд. евро. Парите трябваше да се преведат до края на 2018 година, но досега Турция е получила само 4,1 милиарда от тях.

Анкара иска бързото изплащане на остатъка и одобряването на нови помощи за следващите години.