Сега е моментът да спасим родината!

С подобни думи Васил Божков откри предизборната си кампания (по собствените му думи) в профила си във фейсбук.

Това стана чрез малко над 2-минутно видео, в което той ходи и говори на фона на зеленина.

По-любопитно е, че собственикът на „Нове Холдинг“, който у нас има близо 20 обвинения, се е „тагнал“, че е в La Barceloneta - квартал на Барселона.

Официално той е в Дубай, с която нямаме договор за правна помощ.

Това е интересно, защото при анонсирането на удара си срещу Божков на 29 януари м.г. лично Иван Гешев обяви, че е обявен за международно издирване и че се изготвя Европейска заповед за арест (ЕЗА).

От думи на самия Божков преди дни може да се извади извод, че ЕЗА е била на базата на прокурорско 72-часово задържане - любима практика на прокуратурата срещу „олигарсите“. Причината е, че това постановление у нас не подлежи на съдебен контрол в реално време, а чужестранните ни партньори го уважават като повод да издадат ЕЗА и съответно - червена бюлетина на Интерпол.

Само преди дни на запитване на британски съд Съдът на ЕС в Люксембург се произнесе срещу тази практика у нас. Дори Божков изрази задоволството си от това решение.

„Европейските заповеди за арест издадени от българската прокуратура са „негодни“ според Съдът на ЕС. @IvanGeshevPG
 , @BoykoBorissov
 вие ли ще плащате сметката? #БъдетеСмели“, написа той на 11 март.

Не е ясно обаче какъв е конкретният статут с неговата ЕЗА. Теоретично - на влизане в ЕС би трябвало да бъде задържан на границата.

Иначе Барселонета е квартал в старата част на Барселона. Намира се между пристанището и Олимпийския плаж. Разбира се, във фейсбук вески може да се тагне, откъдето му хрумне.