Правителствата на страните членки на ЕС обсъждат започване на преговори с производителите на руската ваксина „Спутник V”, предаде Ройтерс.

Агенцията цитира официален представител на Съюза, участващ в преговори с производители.

Ще бъдат взети предвид исканията на 4 страни членки. Имената им не се съобщават. Ройтерс обаче припомня, че Унгария и Словакия вече закупиха „Спутник V”. Чехия проявяваше интерес. Според представителя на ЕС Италия обсъжда да използва най-големия си биореактор за производство на ваксини - завода ReiThera край Рим.

От Еврокомисията обаче отказаха да потвърдят пред Клуб Z съобщението на Ройтерс.

„Засега няма разговори между нашия преговорен екип и руския производител“, заяви на обедния брифинг говорителят на ЕК Стефан де Кеерсмаакер.

ЕС е критикуван заради бавната доставка на ваксини на фона на облекчаването на ограниченията в напусналата го преди година Великобритания. Италия пък затяга мерките. Болниците в района на Париж са почти препълнени. А в Германия предупреждават за трета вълна COVID-19.

Съюзът подписа договори с 6 западни производители на ваксини и започна преговори с други два. Досега са одобрени 4 ваксини. Проблем с производството обаче забави ваксинационната кампания. В резултат някои страни от ЕС започнаха да търсят собствено решение.

Ако „Спутник V“ се присъедини към максинационния арсенал на ЕС, това ще бъде дипломатически триумф за Русия, чиято търговия със Съюза е намалена от години насам заради санкциите покрай нексирането на Крим и намесата в Източна Украйна, отбелязва Ройтерс.

Това също създава опасност от разделение на блока между страните, които са твърдо против на Москва да бъде даден какъвто и да е шанс за успех, и такива, които подкрепят идеята Брюксел да покаже, че може да сътрудничи с Москва.

Според друг чиновник от ЕС заводът ReiThera бил споменат от италиански официални представители като възможно място за производство на ваксини срещу COVID-19 от компании, различни от италианската. От ReiThera, 30 на сто от която са държавна собственост и която разработва собствен препарат против коронавируса, отказали коментар.

Отказала и говорителка на италианското министерство на индустрията. Тя само заявила, че в този завод ще бъдат произвеждани всички одобрени ваксини, когато това е възможно.

Наскоро говорител на Еврокомисията, която координира преговорите с производителите, заяви, че от ЕС не се изисква за започне преговори с производителите на „Спутник V“ дори ако Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ) одобри ваксината.

Не е ясно дали страните, поръчали „Спутник V“ в двустранни споразумение, ще бъдат заинтересовани от съвместна поръчка на ЕС. Правителствени говорители в Чехия, Унгария и Словакия не са отговорили на молбите на Ройтерс за коментар.

Преговорите с производителите обикновено продължават месеци, преди да бъдат сключени споразумения за доставка. Представители на ЕС заявиха, че все още няма решение за влизане в контакт с производителите на „Спутник V“ след вътрешни разгтовори по въпроса.

Дискусиите между правителствата на ЕС обаче показват знакова промяна в отношението към руската ваксина.

Месеци наред от ЕС бяха изразявани съмнения в нейното качество. Мотивите бяха липса на данни. А ваксината бе обявена за външнополитическо пропагандно оръжие на Кремъл.

Нещата обаче започнаха да се променят, след като публикувани през февруари данни показаха, че ваксината имва ефективност 92 на сто – по-висока от тази на „АстраЗенека“ и близо до тази на „Пфайзър“/„Бионтек“ и „Модерна“.

Русия сключила споразумения за производство с компании от 4 страни

Руският фонд за преки инвестиции (РФПИ) съобщи днес, че е сключил споразумения за производството на „Спутник V“ с компании от Италия, Испания, Франция и Германия, предаде АФП.

Това е направено в очакване препаратът да бъде одобрен от ЕАЛ.

В момента се водят други преговори с цел увеличаване на производството в ЕС. Това ще даде възможност Русия да започне захранването на единния европейски пазар със „Спутник V“, щом бъде получено одобрението на ресорната агенция, посочи в комюнике шефът на РФПИ Кирил Дмитриев.

Руският фонд и неговите партньори имат готовност да започнат доставки за онези страни от ЕС, които регистрират „Спутник V“ самостоятелно, добави Дмитриев, цитиран от ТАСС.

По-рано днес Марко Кавалери - висш служител на ЕАЛ, заяви пред италианското радио „Соле - 24 оре“, че европейският регулатор може да одобри руската ваксина най-рано през май.