"Арсенал" най-после взе дербито на Северен Лондон срещу "Тотнъм" - 2:1 на ст. "Емиратс". "Топчиите" не бяха побеждавали големия си съперник от декември 2018 г.

И спряха серия на "шпорите", които напоследък записаха гръмки победи във всички турнири.

Двубоят бе много вълнуващ, премина с обрат, а асът на "Тотнъм" Ерик Ламела се превърна в герой и грешник в рамките само на 43 минути.

"Арсенал" надиграваше "Тотнъм" в началото на срещата, създаде положения, удари две греди. 

В 33-тата Ламела отбеляза феноменален гол с триково изпълнение, т.нар. "рабона" (виж долу), взимайки решение за това много бързо в наказателното поле и с футболисти около себе си.

"Арсенал" продължи да атакува. В 44-ата Мартин Йодегор изравни, като при удара му топката рикошира в крака на защитник на "Тотнъм".

След почивката двата отбора продължиха по същия начин - "артилеристите" атакуваха, а "шпорите" опитваха да се бранят и играят по-директно.

В 64-ата съдията Майкъл Оливър даде дузпа за "Арсенал", отхвърлена от Жозе Моуриньо след двубоя. Александър Лаказет реализира - 2:1.

В 76-ата Ламела изживя емоции на обратния полюс, след като получи втори жълт и червен картон за удар в ръка в лицето на съперник. 

"Тотнъм" се вдигна на щурм с човек по-малко и беше близо до изравняване. Гол на Хари Кейн не беше зачетен заради засада, а малко преди края топката срещна греда при шут на тарана от пряк свободен удар.

"Арсенал" е десети с 41 точки, а "Тотнъм" е седми с четири повече.

По-рано днес "Лестър" разгроми "Шефилд Юнайтед" с 5:0.

В късния неделен двубой "Манчестър Юнайтед" измъкна 1:0 от "Уест Хем" (отново). Доусън си отбеляза автогол в 53-тата след ъглов удар. Мейсън Гринууд удари две греди.

Така "Юнайтед" запази второто място, остава на 14 т. от "Сити" и има една повече от третия "Лестър". Лидерът е с мач повече.