"Мисля, че нашето общество е длъжно да иска прошка от лекарите."

Това каза в „120 минути“ по бТВ директорът на Александровска болница проф. Борис Богов на Сирни Заговезни.

Той пронозира, че много скоро ще ни застигне ситуацията от ноември м. г. Вълната от Европа ще дойде и в България.

„Днес, разхождайки се по улиците на София, останах изключително изненадан от това, което видях – много хора на едно място, неспазвайки мерките, без маски, разбира се. Дано не се случи това, което се случи месец ноември, но мисля, че много скоро ще ни застигне. Може би трябва много строги мерки, защото нашето общество е доказало и непрекъснато показва, че то не е общество, което може да спазва мерки", смята Богов.

"Свидетели сме на всичко, което се случва в Европа, но ние сме опоненти от самото начало на кризата. Обществото се раздели за това дали да бъдат ваксинирани, дали да спазват мерките. Вълната, която е в Европа, ще дойде и при нас, разбира се“, добави професорът.

Той коментира като лекар случая с починалата след ваксинация с „АстраЗенека“ жена, който доведе до временно спиране на имунизацията с този препарат в България. Докладът със заключенията на съдебна медицина в Пловдив се очаква около сряда, каза в неделя здравният министър Костадин Ангелов. Вероятно към четвъртък ваксинацията щяла да бъде подновена, добави още министърът.

Според Богов е малка вероятността ваксината да е причина за смъртта на жената, "защото ваксините могат единствено да причинят остър момент на анафилактична реакция, шок, от който всеки човек може да завърши летално. 14 часа по-късно не би следвало да получи остра сърдечна слабост, ваксините нямат такова действие.

"Малка е вероятността, да не кажа никаква", уточни той.