Никога не позволявай на истината да развали хубавата история“.

Известен автор

Никой не е преправял инициалите Д.П. от онова тефтерче на числото 10, защото просто не е имало инициали Д.П. Но някой подло е дорисувал числото 10, за да заприлича на Д.П. Прокуратурата не може да бъде отговорна за разминаването и за изчезването, защото има сценарий срещу силното и независимо държавно обвинение. Сценаристите са президентът, Прокопиев и „Протестна мрежа“. Но всъщност целта не е нито Д.П., нито главният прокурор, а самият министър-председател Бойко Борисов. Има заговор, сценарий, даже метеж. Всичко се връзва, нали?

"Колкото една лъжа е по-голяма и по-невероятна, толкова по-лесно е да ѝ повярват."

Още по-известен автор

Може да няма факти, но пък има история. Неслучайно теорията за химическите следи е толкова проста – едно тайно общество праща самолети да летят над поля и равнини и да пръскат с отрова, с която да убиват хората. Можеше да е доста по-сложно – пътническите самолети отделят газове, в които има смъртоносни съставки, но големите корпорации крият това, за да не намаляват печалбите си. Тогава обаче никой нямаше да повярва. Сега историята е невероятна и проста – летят и пръскат. Точка.

Трябваше да помисля за всичко това още преди седмица, когато имах неблагоразумието да напиша следното:

"...възникват въпросите - може някой да е дорисувал ДП така, че да изглежда като 10. Може и някой да е поизтрил части от 10, за да изглежда като ДП. Разбира се, че всички са убедени в първия вариант, но на теория не можем да изключим и втория."

Преди няколко дни изобщо не допусках, че някой може сериозно да се опитва да убеждава публиката в точно този втори вариант. Но... колкото по-невероятно, толкова по-лесно, нали?

Даже съжалих, че не допуснах и друго – че всъщност не бившият и настоящ премиер Бойко Борисов се е обаждал на бившия и настоящ шеф на митниците Ваньо Танов, а че Танов е успял все пак да набере онова ЕГН, а отсреща му е отговорил самият г-н Бирата. Днес обаче последният е покойник и няма как да потвърди тази история, а метежниците са монтирали записа, за да злепоставят премиера.

Освен това на онзи запис на разговор от Банкя, бившият градски прокурор Николай Кокинов всъщност е казал „Ти си БОгоизбраН“, но после при монтажа някой е изтрил звуците Б, О и Н, а на публиката е подхвърлена репликата „Ти си го избра“.

В някаква подобна история се опитват да ни убедят едно уважавано издание и едно друго издание. В синхрон с тях главният прокурор също заговори за сценаристи – дори два пъти споменава тази дума в разпространеното си изявление.

Кое точно не е ясно?

Всъщност историята не е чак толкова оплетена. Дори е много проста. Прокуратурата показа снимки на страници от едно тефтерче с инициали вътре. После „изтекоха“ нови страници – спестени при първото показване, които съдържаха онези инициали. После бяха установени фрапиращи разлики – ДП започнало да прилича на 10. Междувременно тефтерите се оказват два, а накрая са обявени за откраднати. Прокуратурата не дава разумно обяснение какво точно се случва, а медиите и група граждани питат „Как така?“

Едновременно хор от медийното и политическо статукво започва да припява „Стига с тези тефтери“. Как така стига“?!

"Затова казвам, че тефтерът е символ – той е материална изява на определен начин на мислене и така порочен начин на работа в държавния апарат."

Сотир Цацаров

Лично главният прокурор обяснява защо всички погледи са вперени в тефтерчето и в разминаването между ДП и 10. Защото както самите записки, така и преправянето на инициали в цифри или обратното, е „материална изява на определен начин на мислене и така порочен начин на работа в държавния апарат“.

Къде стяга обувката?

В програмната декларация на правителството са записани няколко точки, които бяха оценени като намерение за „радикална съдебна реформа“. Министърът на правосъдието Христо Иванов включи в стратегията си дори „международен одит на прокуратурата“. Очакванията за „много строг доклад“ от Брюксел в началото на януари правят лесна прогнозата, че натискът отвън за изпълнение на записаното в програмната декларация ще се увеличава. Едни изгубени тефтерчета няма как да останат извън този доклад. Един протест срещу прокуратурата - също. Натискът отвън обикновено се превръща в повод за разговори вътре – медиите и гражданите пак ще питат какво става със съдебната реформа.

А защо е нишката с бъдеща атака срещу Бойко Борисов ли? Това всъщност е най-лесният отговор. Премиерът е показвал, че често приема нещата лично. Малко страхуване не е излишно, мислят си изнервените. Все пак той отстъпи, за да присъстват радикалните промени в съдебната система в декларацията. Пак той може и да блокира осъществяването им. Още малко страхуване трябва, казват си момчетата.

Междувременно ще оплетем главите на публиката, ще нахвърляме невероятни сценарии, ще полеем недоверието. Момчетата могат да напуснат Симеоново, но Симеоново никога не напуска момчетата.

В тиражираната теория на конспирацията обаче има нещо безкрайно логично – подборът на персонажите. Всеки, който в някакъв момент е заговорил за съдебна реформа, за отговорност на прокуратурата, за влиянието на №10... Е, всички са вътре.

Ясно е кой и кои са изнервени. Като бял ден даже. А главният прокурор отново напипва сърцевината:

"А за призива „Не можете да заличите границите между гражданите и мафията” - грешите, можем. Като посегнем на това, което наричаме мафия. Въпросът е дали всички го искаме, или за една част е далеч по удобно ние като институция да останем на граничната бразда, за да ни замерят ежедневно и от двете страни.”

Ами, посегнете де! Тогава никой няма да ви пише десетки по оградата.