Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Никога не позволявай на истината да развали хубавата история“.

Известен автор

Никой не е преправял инициалите Д.П. от онова тефтерче на числото 10, защото просто не е имало инициали Д.П. Но някой подло е дорисувал числото 10, за да заприлича на Д.П. Прокуратурата не може да бъде отговорна за разминаването и за изчезването, защото има сценарий срещу силното и независимо държавно обвинение. Сценаристите са президентът, Прокопиев и „Протестна мрежа“. Но всъщност целта не е нито Д.П., нито главният прокурор, а самият министър-председател Бойко Борисов. Има заговор, сценарий, даже метеж. Всичко се връзва, нали?

"Колкото една лъжа е по-голяма и по-невероятна, толкова по-лесно е да ѝ повярват."

Още по-известен автор

Може да няма факти, но пък има история. Неслучайно теорията за химическите следи е толкова проста – едно тайно общество праща самолети да летят над поля и равнини и да пръскат с отрова, с която да убиват хората. Можеше да е доста по-сложно – пътническите самолети отделят газове, в които има смъртоносни съставки, но големите корпорации крият това, за да не намаляват печалбите си. Тогава обаче никой нямаше да повярва. Сега историята е невероятна и проста – летят и пръскат. Точка.

Трябваше да помисля за всичко това още преди седмица, когато имах неблагоразумието да напиша следното:

"...възникват въпросите - може някой да е дорисувал ДП така, че да изглежда като 10. Може и някой да е поизтрил части от 10, за да изглежда като ДП. Разбира се, че всички са убедени в първия вариант, но на теория не можем да изключим и втория."

Преди няколко дни изобщо не допусках, че някой може сериозно да се опитва да убеждава публиката в точно този втори вариант. Но... колкото по-невероятно, толкова по-лесно, нали?

Даже съжалих, че не допуснах и друго – че всъщност не бившият и настоящ премиер Бойко Борисов се е обаждал на бившия и настоящ шеф на митниците Ваньо Танов, а че Танов е успял все пак да набере онова ЕГН, а отсреща му е отговорил самият г-н Бирата. Днес обаче последният е покойник и няма как да потвърди тази история, а метежниците са монтирали записа, за да злепоставят премиера.

Освен това на онзи запис на разговор от Банкя, бившият градски прокурор Николай Кокинов всъщност е казал „Ти си БОгоизбраН“, но после при монтажа някой е изтрил звуците Б, О и Н, а на публиката е подхвърлена репликата „Ти си го избра“.

В някаква подобна история се опитват да ни убедят едно уважавано издание и едно друго издание. В синхрон с тях главният прокурор също заговори за сценаристи – дори два пъти споменава тази дума в разпространеното си изявление.

Кое точно не е ясно?

Всъщност историята не е чак толкова оплетена. Дори е много проста. Прокуратурата показа снимки на страници от едно тефтерче с инициали вътре. После „изтекоха“ нови страници – спестени при първото показване, които съдържаха онези инициали. После бяха установени фрапиращи разлики – ДП започнало да прилича на 10. Междувременно тефтерите се оказват два, а накрая са обявени за откраднати. Прокуратурата не дава разумно обяснение какво точно се случва, а медиите и група граждани питат „Как така?“

Едновременно хор от медийното и политическо статукво започва да припява „Стига с тези тефтери“. Как така стига“?!

"Затова казвам, че тефтерът е символ – той е материална изява на определен начин на мислене и така порочен начин на работа в държавния апарат."

Сотир Цацаров

Лично главният прокурор обяснява защо всички погледи са вперени в тефтерчето и в разминаването между ДП и 10. Защото както самите записки, така и преправянето на инициали в цифри или обратното, е „материална изява на определен начин на мислене и така порочен начин на работа в държавния апарат“.

Къде стяга обувката?

В програмната декларация на правителството са записани няколко точки, които бяха оценени като намерение за „радикална съдебна реформа“. Министърът на правосъдието Христо Иванов включи в стратегията си дори „международен одит на прокуратурата“. Очакванията за „много строг доклад“ от Брюксел в началото на януари правят лесна прогнозата, че натискът отвън за изпълнение на записаното в програмната декларация ще се увеличава. Едни изгубени тефтерчета няма как да останат извън този доклад. Един протест срещу прокуратурата - също. Натискът отвън обикновено се превръща в повод за разговори вътре – медиите и гражданите пак ще питат какво става със съдебната реформа.

А защо е нишката с бъдеща атака срещу Бойко Борисов ли? Това всъщност е най-лесният отговор. Премиерът е показвал, че често приема нещата лично. Малко страхуване не е излишно, мислят си изнервените. Все пак той отстъпи, за да присъстват радикалните промени в съдебната система в декларацията. Пак той може и да блокира осъществяването им. Още малко страхуване трябва, казват си момчетата.

Междувременно ще оплетем главите на публиката, ще нахвърляме невероятни сценарии, ще полеем недоверието. Момчетата могат да напуснат Симеоново, но Симеоново никога не напуска момчетата.

В тиражираната теория на конспирацията обаче има нещо безкрайно логично – подборът на персонажите. Всеки, който в някакъв момент е заговорил за съдебна реформа, за отговорност на прокуратурата, за влиянието на №10... Е, всички са вътре.

Ясно е кой и кои са изнервени. Като бял ден даже. А главният прокурор отново напипва сърцевината:

"А за призива „Не можете да заличите границите между гражданите и мафията” - грешите, можем. Като посегнем на това, което наричаме мафия. Въпросът е дали всички го искаме, или за една част е далеч по удобно ние като институция да останем на граничната бразда, за да ни замерят ежедневно и от двете страни.”

Ами, посегнете де! Тогава никой няма да ви пише десетки по оградата.

Ключови думи

Коментари

THE REFORMIST

Както винаги, безупречен! Цацаров да не се ослушва, защото протестите може и да повторят летните от миналата година!

Нема кой да плати сега за протести, всичко ще е мирно и тихо...

Майлоу

Ами тя границата между ГРАЖДАНИТЕ и мафията отдавна е заличена.

Въпроси

Не разбрах само репликата на Цацаров за "гузното мълчание" на "сценаристите" за КТБ. Какво очаква Цацаров да говорят повече? Той си свърши светкавично бързо и "професионално" заданието относно банката; ББ и ДП (плюс ЦЦ) са доволни - само те, застанал смело на "граничната бразда", не го обстрелват и твърдят, че вярват в прокуратурата и съдът; банката фалира, а ние ще изплащаме 4.5 милиарда онези които ББ и ДП ще ни изсмукват допълнително, като наша предварителна награда за тях, че пак са се хванали с тежката задача да ни оправят. За този грабеж виновни пак няма, но пък и ни се пада, след като продължаваме да избираме да ни управляват криминални типове, с техните главни прокурори.====== Лошото в случаят, господин Бедров, обаче е, че за милиардите, които ще изплащат и поколенията ни, от РБ покорно гласуваха в парламента, заедно с ББ и ДП; за милиардите мълчи и "Протестната мрежа", която овувузели жълтите павета и света, когато Орешарски изтегли по-малко от милиард, за да изплати харчовете на ББ; мълчи и Президентът, по начало пръв радетел за теглене на милиардни заеми, за които не посмя да каже, че са нужни, защото ББ опоска и хвърли в хаос и катастофа държавата, а вместо това цяла година, заедно с ББ вилня срещу горкият ОЛИгархски, което един президент - омиротворител не биваше да допуска. А най-необяснимото е, че е по жълтите павета, в момент, когато трябва да се излее цялата нация, никой не вувузели. И дали това наистина не значи, че съществуват два клана на мафията и олигархията, комунистически по рождение, но по-късно мимикрирали в "десни" и единият на моменти е по-силен, а понякога, както и сега действат съвместно? Как Вие бихте ни обяснили всичко това?

Поправка към "Въпроси"

След 4.5 милиарда, трябва да има, ПЛЮС онези, които ББ и ДП ще ни изсмучат допълнително ... Грешката идва от това, че явно плюсът във вид на кръсче не се изписва

Койчо

Нивото на наглост на властта е такова, че изобщо не й пука кой какво си мисли! Видно е, че ни управляват и крадат насила и с огромен цинизъм! Българският народ е агнето, което трябва да бъде изядено! Заслужаваме си!

Бедров отново блесна с безсмислие...

Отличен Бедров!

Ладо

Досега винаги е бил такъв.

Успех на Цацаров! Като гледам какви страсти предизвиква, със сигурност е бръкнал надълбоко. Дано да извади пълна ръка, а не отхапана.

Милен

Ами посегнете верно бе, г-н главен прокурор... Дайте някаква логична нишка от обяснения, защото НИЩО, ама НИЩО не се навързва досега.

Ладо

Какъвто боклук си го очаквах, че е, такъв си и излезе

Сократ

Ах, Иван, четейки те, човек би си помислил, че скоро ще надминеш в демагогията си онзи "още по-известния" автор, за който си споменал по-горе. Между другото ще те "светна" само за целите на точното слово - знаменитата фраза я приписват на Гьобелс, без да е доказано, че той я е изрекъл първи.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.