Френската фармацевтична група Sanofi обяви днес началото на първите изпитвания върху хора на втория си проект за ваксина срещу COVID-19, съобщават АФП и в. "Либерасион".

Първият проект на групата все още е във фаза на изпитания, след като изостана в развитието си.

Sanofi и Translate Bio, американска биотехнологична компания, свързана с Франция, "започват клинични изпитания, наполовина посветени на кандидат-иРНК ваксината срещу COVID-19", казва групата в съобщение за медиите.

иРНК ваксините, каквито са германо-американската на Pfizer-BioNTech и американската на Moderna, представляват "снимка" на коронавируса, която кара организма да произвежда антитела.

Sanofi ще подложи на тези първи тестове 415 души и очаква първите резултати през третото тримесечие с оглед да започне следващата фаза.

Изпитанията от фаза 1 и 2 имат за цел да проверят дали ваксината е безопасна и да додат първоначална информация нейната ефикасност. Фаза 3, която включва много повече пациенти, определя дали ваксината наистина работи.

Първата кандидат-ваксина, която Sanofi, разработва с британската компания GSK, трябва да работи по различен начин - въз основа на рекомбинантен протеин.

Но проектът изостава с няколко месеца и изпитанията са едва във фаза 2. Групата се надява да успее да го завърши в края на 2021 г. Sanofi също ще помогне за бутилирането на ваксини против COVID-19, разработени от други групи: Pfizer и Johnson & Johnson, чиято ваксина току-що бе разрешена в ЕС.