Личните лекари са принудени да чакат напразно часове наред, а най-рисковите групи нямат достъп до имунизация. Така д-р Георги Миндов, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари описа пред бТВ как върви ваксинацията в България от гледна точка на джипитата.

Днес е първият ден, в който започнаха да се ваксинират записаните в електронния регистър, който беше пуснат на 4 март. В него да заявят желание за имунизация срещу коронавируса могат всички, без оглед на фазите, и е нещо като по-подреден вариант на т. нар. зелени коридори, за да се избегнат опашките. Личните лекари обаче вече на няколко пъти предупреждават, че така се пренебрегват хората на четвърта фаза - възрастни и хронично болни. Самите те се чувстват пренебрегнати заради недостатъчното количество дози, които получават и което е с пъти по-малко от заявеното.

"Разпределението на ваксини трябва да бъде публично, защото сега заради финансови интереси се заобикалят най-приоритетните групи", призова д-р Миндов.

"Бяха ни обещани логистика и подкрепа. Вместо това се редим часове наред, за да получим максимум до 3 флакона. Колеги искат да се откажат", разказа той.

Вчера следобед при пълен хладилник с ваксини на него му е било отказано да получи флакони в София, твърди той.

"Моите пациенти по-ниско качество ли са?", попита общопрактикуващият лекар.

Д-р Миндов обясни, че вече има четирима починали пациенти, всичките над 80 г. и със съпътстващи заболявания.

"Това са хората, които пълнят болниците в момента и те нямат достъп до ваксини", добави той.

Според него с въвеждането на електронния регистър се е стигнало дотам подготвени от януари списъци с приоритетни пациенти от четвърта група - възрастни и хронично болни, сега да бъдат изпреварвани в кампанията от хора, записали се преди няколко дни в електронната система.

Той поиска при недостиг на ваксини, да се спазват фазите на ваксинационния план. В момента разпределението на пристигащите доставки е 50/50 между свободното ваксиниране и личните лекари. Според Миндов 75% от ваксините да се заделят за чакащите от четвърта фаза - възрастни и хронично болни, а не сега да се ваксинират млади хора, които карат без проблем инфекцията. Той посочи и че заради свободната ваксинация у нас българи от чужбина идват да се ваксинират тук.

Миналата седмица Сдружението на общопрактикуващите лекари в България изпрати писмо до здравния министър, в което се посочва, че разпределението на дозите трябва да е в съотношение 3 към 1 в полза на личните лекари спрямо ваксинационните центрове, както и че към онзи момент джипитата са получили една четвърт от заявените от тях количества като това става след липса на всяка организация, висене на опашки и неясни критерии за разпределение.

От всички ваксинирани възрастните били около 50 процента

 Според обясненията на здравния министър Костадин Ангелов от днешния брифинг близо 50 на сто от досега ваксинираните били на възраст над 65 години.

Според обявените от него данни от общо около 300 хил. ваксинирани 140 хил. били над 65 г., т. е. близо 50 процента.

"В България възрастните хора са на работа, не са в домовете, като са в другите държави. 800 хил. пенсионери работят. Затова нашата стратегия беше такава, избрахме да ваксинираме лекарите, сестрите, санитарите, учителите....", разясни той. 

По-детайлна справка за ваксинираните над 70 г., над 80 г. и т. н. не беше представена.

Министърът коментира и началото на т.нар. е-ваксинация. И основно защо засега избор за ваксина няма. Имунизацията може да става само с препарата на "АстраЗенека". Много реакции предизвика факта, че в регистрационната форма изрично може да се посочи желание за ваксина. На този етап обаче това не било възможно и имунизацията става с това, което е налично.

"Работим с това, което имаме"

"Стартираме ваксинацията с ваксината, с която разполагаме. Системата е направена така, че да работи през цялата година. Ситуацията е такава - с каквото разполагаме днес, с това ще ваксинираме", повтори многократно Ангелов.

"Работим с това, което имаме. Нека никой не пропуска шанса си", добави той.

Всички ваксини давали резултат.

"Да дадем пример с Израел, с коя ваксина работи и какво постига (основно с ваксината на "Пфайзер"/"Бионтех"- бел. ред.). Да дадем пример с Англия - с коя ваксина работи и какво постига (с "АстраЗенека"-бел. ред.). Ние дебатираме...", продължи здравният министър.

Трябвало да се спре със съмненията към Оксфордската ваксина, страховете, свързани с нея, трябвало да бъдат премахнати от съзнанието на хората, добави той.

След което явно за по-голяма убедителност вкара и личен елемент: "Моето семейство ще се ваксинира с "АстраЗенека", когато им дойде времето. Това има в момента в страната".

Самият той се имунизирал с ваксината на "Пфайзер"/"Бионтех", нямал право на избор (С ваксинацията на Ангелов стартира кампанията в страната-бел. ред).

"В медийното пространство се води търговска война между фирми, заложници са хората", каза още министърът.

Все още се пазят дози за членовете на изборните комисии

Въпреки че във времето различни представители на здравните власти повтаряха, че 10 март е крайният срок, в който може да се постави първата доза на членове на избирателни комисии, за да има време за т. нар. втора игра преди 4 април, днес министърът обяви, че все още се получават списъци и все още тече имунизация. 

Това беше част от обяснението защо за започналата днес масова е-имунизация няма иРНК ваксини. Имунизацията става с продукта на "Пфайзер"/"Бионтех", зашото при него е най-къс срокът между първа и втора доза.

"Трябваше до 5 март да бъдат ваксинирани всички представители на изборните комисии. Уви, не успяваме, не защото не искаме или не разполагаме с ваксина, а защото подаванията са късно, организацията е такава. Имаме вече основателни подозрения, че има хора, които се записват и със сигурност няма да участват в изборите, само и само да се ваксинират. Но това е страната, в която живеем. Надявам се, че ще успеем да ги ваксинираме максимално бързо, продължаваме да пазим първа и втора игла", каза днес министърът.

Имаше накрая и признание, че и той искал да си хвърли вече маската.

"Ама кога ще го постигнем в нашата държава, ако водим дебат за правилно и неправилно. Кога ще постигнем 70 процента ваксиниране..".

Според собствените му предишни прогнози това трябва да стане в края на лятото, или дори още по-рано.