Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Националният антикорупционен орган на Република Италия (ANAC) е поредният, с който българската КПКОНПИ подписва споразумение за сътрудничество, става ясно от събщение на нашата комисия.

Двете организации предвиждат взаимни консултации, обучения, предоставяне на информация по прилагане на антикорупционни политики, както и обмен на добри практики.

От съобщението на оглавяваната от Сотир Цацаров комисия става ясно още, че именно от италианския орган е дошло първото предложение за присъединяването ни към Мрежата на органите за превенция на корупцията (NCPA), което вече е факт.

Италианската комисия съществува от 2012 г. и излиза, че нашата ѝ е „близнак“ - и ANAC е 5-членна, дейността ѝ подлежи на отчет пред италианския парламент, а мандатът е 6 години.

Ето и пълния текст на събощението на Пресцентъра на КПКОНПИ:

КПКОНПИ ПОДПИСА СПОРАЗУМЕНИЕ ЗА СЪТРУДНИЧЕСТВО С НАЦИОНАЛНИЯ АНТИКОРУПЦИОНЕН ОРГАН НА ИТАЛИЯ

КПКОНПИ и Националният антикорупционен орган на Република Италия (ANAC) подписаха Споразумение за сътрудничество. С него се предвижда провеждане на взаимни консултации, обучения, предоставяне на информация по прилагане на антикорупционни политики, както и обмен на добри практики.

Споразумението е подписано от председателя на КПКОНПИ Сотир Цацаров и президента на ANAC Джузепе Бузия и има срок на действие 3 години.

Подписването е предшествано от размяна на кореспонденция и предварителни консултации, с решение на установяване на трайни отношения за професионално сътрудничество. Именно от Националния антикорупционен орган на Република Италия бе отправено за първи път предложение към Комисията за присъединяване към Мрежата на органите за превенция на корупцията (NCPA), като последва и приемането на КПКОНПИ за пълноправен член на 16.12.2020 г.

Националният антикорупционен орган на Република Италия е създаден през 2012 г. със Закона за превенция на корупцията и неправомерно поведение в публичния сектор. Понастоящем ANAC отговаря за предотвратяването на корупцията в публичните администрации и контролираните от държавата компании. Дейността му подлежи на отчет пред италианския парламент. ANAC се състои от петима членове, назначени с мандат от 6 г., без право на повторно избиране.

През 2020 г. КПКОНПИ подписа споразумения за професионално сътрудничество с антикорупционните агенции на Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина, Косово, както и с Националното антикорупционно бюро на Украйна.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.