Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

След като преди две седмици стана ясно, че НАП за първи път пуска в електроната си предварително попълнена декларация за дължимите данъци поле, в което да отбележим, ако сме продавали стоки в интернет, настана смут. Въпросът беше дали налогът се дължи и ако продаваме личните си вещи - например нещо от дома, което вече не ползваме, в някой от сайтовете за тази цел. Именно затова днес от НАП пуснаха на сайта си и обяснение кога се дължи данъкът. 

"При продажба на вещи за лично ползване и такива, които не са купени с цел след това да бъдат препродадени, гражданите не дължат данък и няма нужда да декларират получените суми. В случаите, в които става дума за регулярни продажби на стоки, които очевидно не са придобити за лично ползване, а с цел търговия и печалба, гражданите дължат данък, който определят и декларират в годишната данъчна декларация за съответната година", обясняват от НАП. 

Тоест - пари за продажба на старата ви маса, например, в сайта за препродажба не се облагат. Как точно НАП ще разбере кое какво е? 

"От 16 март 2021 г. приходната агенция пуска електронната услуга за предварително попълнени данъчни декларации за облагане доходите на физическите лица в Портала за е-услуги. В нея гражданите ще могат да видят и данните, получени в НАП от продажби в интернет с наложен платеж през 2020 г. Те ще имат ангажимента да преценят дали посочените суми от онлайн търговия са от продажби на лични вещи или от продажба на стоки, закупени или произведени с цел препродажба и осъществяване на търговска дейност. В случай че са от продажба на стоки с цел търговия и печалба, физическите лица ще трябва да ги посочат в Приложение № 2 от годишната данъчна декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ за 2020 г., в срок до 30 юни 2021 г.", доуточняват от НАП. 

Ако все пак ориентирането продължава да бъде трудно, НАП предлага YouTube канал, в който говорителят на НАП Росен Бъчваров и специалисти от агенцията обясняват ясно какво и как се облага. Ето го и видеото по конкретната тема:

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.