"На територията на София положението с леглата за заразени с коронавирус е тревожно - през последните седмици има трайно увеличение на случаите с около 700 до 800 на брой седмично". 

Това съобщи директорът на Столичната регионална здравна инспекция Данчо Пенчев пред Нова тв. Той уточни, че към момента в София са заети 65 % от интензивните легла и малко над 55 % от леглата за леки и тежки случаи в болниците. Припомняме, че от днес в област София и област Варна е прекратен плановият прием в лечебните заведения заради разпространението на коронавируса. 

Шефът на РЗИ увери, че поддържа постоянен контакт с директорите на болниците в София и че при нужда могат да се разкрият още легла за заразени с COVID-19. По думите му има готовност и за въвеждане на допълнителни мерки при необходимост. Той обаче подчерта, че най-големият град в страната все още е далеч от своя "кризисен лимит".

По думите на Данчо Пенчев от началото на ваксинационната кампания в края на 2020 г. досега в София са получени 105 хил. дози ваксини и са раздадени 95 хил. дози. По негови данни в столицата са ваксинирани 85 хил. души, като най-много са хората над 65 г., лекарите, педагогическите специалисти и служителите от основни инфраструктурни обекти (става дума за поставени дози, а не за брой хора, завършили ваксинационния курс с две дози.)

Пенчев увери, че за всички поставени дози от препаратите на "Пфайзер/"Бионтех" и "Модерна", при които второто инжектиране е в рамките на месец, се пази втора доза. Доставеният препарат на "АстраЗенека" е приложен изцяло, но "сме сигурни, че вносителят ще успее да компенсира доставките, за да има достатъчно за втора игла".

Британският вариант COVID-19 е потвърден в 15 области

Мутацията на коронавируса, известна като британски вариант, е доказана в проби от пациенти в областите Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Добрич, Кюстендил, Монтана, Пазарджик, Пловдив, Сливен, Смолян, София, Хасково, Ямбол.

Данните са от първата седмица на март, след целогеномно секвениране на 413 проби от цялата страна в Националния център по заразни и паразитни болести в Германия.

Търсени са всички мутации на британски вариант - В.1.1.7, южноафрикански вариант - В.1.351, бразилски - Р.1, нигерийски - В.1.525 и др.

В 303 от пробите се доказва британският вариант от генетична линия В.1.1.7. Други от търсените мутации на варианти не са потвърдени. 

Средно за страната 73,37% от случаите са британски вариант. За пробите през последните седмици честотата му се увеличава, особено в областите София, Бургас, Кюстендил, Пазарджик, Сливен.