Местните власти в турската столица Анкара отбелязаха националния празник на България - 3 март.

Върхът на 125-метровата комуникационната кула "Атакуле" в анкарския квартал Чанкая вчера грейна в цветовете на българския трибагреник, подобно на Ниагарския водопад, показват снимки в социалните мрежи.

Събитието веднага беше забелязано от наблюдатели, занимаващи с Балканите от цял свят.

Българският изследовател Димитър Бечев написа в Туитър:

"Удивително. Общината на Анкара отбелязва националния празник на България. На 3 март се празнува Санстефанският договор of 1878 година, който слага край на Руско-отоманската война, която Портата загуби".

Разбираемо, новината предизвиква оживена дискусия.

"Правят същото на албанския национален празник, на саудитския национален празник, най-вероятно и на други, но, разбира се не съм виждал (същото) на гръцкия", коментира участник в мрежата под името baran kayhan.

Коментарите отбелязват, че по-късно този месец се навършват 200 години от началото на почти 9-годишната война за независимост на Гърция срещу Османската империя. Следват въпроси дали тогава "Атакуле" ще грейне в синьо-белите цветове и християнския кръст на гръцкия национален флаг. 

В момента отношенията между двете съседни на България страни са особено обтегнати по ред въпроси, започващи от бежанците и миграцията и стигащи до Кипър и проучванията за нефт и газ в Източно Средиземно море.

Друг потребител е поместил статус на арменското посолство в София за 3 март с текст:  "Честит национален празник, българи. Днес отбелязваме 143 години от освобождението на България от турско робство".

"Виждате разликата между Анкара и Ереван", коментира потребителят.

Има и откровено язвителни реплики, докосващи болезнени струни в българската душа:

"Български национален празник? - пита някой си gjoko. - (това е бил) договор между Русия и Османската империя, подписан в Сан Стефано, тогава село на запад от Константинопол (днес Истанбул) на 3 март (стар стил 19 февруари) 1878 г."

А  Ozgur Cagdas пише:

"Турция зачита суверенните държани и няма навика да претендира за земи, които е притежавала, обратно на някои други, които строят самото си съществуване на този въображаем мотив".

В същия ден една от най-красивите природни забележителности в света - Ниагарският водопад, бе осветена в цветовете на българския трибагреник по повод на 3 март, предаде БТА.

Организатор на събитието е генералното консулство на България в Торонто, с подкрепата на посолството на Република България в Канада.

Светлинното шоу бе предавано на живо във Фейсбук страницата на генералното ни консулство в Торонто.

Инициативата ознаменува и важен юбилей - 55 години дипломатически отношения между България и Канада.

Празничната програма по повод 3 март продължи в 12:30 ч. източно стандартно време (7:30 ч. сутринта на 4 март българско време) във Ванкувър, когато емблематичната сграда на кметството - Vancouver City Hall, беше озарена от преливащи нюанси на бяло, зелено и червено, съобщи пресцентърът на министерството на външните работи.