Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"Трябваше да се обяснява на хората защо да се ваксинират и - колкото и гадно да звучи - противните мнения трябваше да бъдат потискани."

Това коментира пред БНТ проф. Георги Момеков, председател на Българското научно дружество по фармация.

Той напомни, че освен клиничната пътека, има много колатерални разходи за ковид - лекарствата са безкрайно скъпи. "А когато те ваксинират и не се разболееш, всичко това се спестява", категоричен е проф. Момеков.

"Ваксините бяха тествани при огромни популации и на този етап нищо не може да се сравни с тях. След поставянето на ваксина има период, в който се разгръща имунната реакция", обясни ученият.

Според него, идеите за поставяне само на една доза при преболедували коронавируса, са по-скоро мерки при недостиг на ваксини.

Проф. Момеков категорично смята, че в сегашната ситуация, не трябва да се предприемат екскурзии или екзотични пътувания.

"Мисля, че е много странен период да ходиш на екскурзия в Африка. Знаем, че в ЮАР изолираха един вариант, който е много проблемен...

Мисля, че не е добра идея в този период да ходиш на места, където не се знае каква е ситуацията с пандемията."

СЗО направи един механизъм за подпомагане на тези страни, но знаете, че там живее огромна популация от хора, обясни проф. Момеков.

"Това, че сме си измерили антителата не дава мегаточен отговор на въпроса доколко сме развили имунитет", допълни още той.

По въпроса за страничните реакции след ваксинирането той обясни, че ваксините съдържат макромолекули, а някои буквално съдържат вируси, така че е нормално да има реакции.

"Ако се направят брутални мерки от сорта на въвеждане на полицейски часове - на нас българите това ни действа много зле, трябва сами да се ограничаваме, смята фармакологът. - Отварянето на заведенията не значи, че пандемията е свършила", категориче е проф. Момеков.

Относно недоверието в ефективността на ваксините, той даде пример как хората си купуват хранителни добавки за коса, кожа и растеж на нокти от интернет, а същевременно не искат са се доверят на най-големите фармацевтични компании в света.

"Така че, бигфарма не е злодей", заяви на финала проф. Момеков.

Коментари

....

По отношение на екскурзиите - вече половин България почива в Занзибар, другата - в Дубай, ама иначе сме бедни. Образно казано, но числата са големи, така или иначе. Колкото до ваксините - изрично бе подчертано, че те са доброволни. А по отношение на полицейския час - явно сме много келяви, щом други народи го издържат, а ние не можем. Тук все ситуацията е за революция. Щот хората имат права, нали така?

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.