Людмила Василиевна Богатенкова (73 г.) е председател на подразделението в град Будьоновск на Комитета на войнишките майки - руска неправителствена организация. От лятото Богатенкова разследва твърденията за масова гибел на руски военнослужещи в Украйна.

Клуб Z неведнъж писа за тези случаи (виж ТУК и ТУК). Според близки на войниците те биват прехвърляни в Украйна, като ги лъжат, че отиват на учения край границата. Според някои слухове убитите руски военнослужещи в тази война са вече над 4000. Наскоро се появиха съобщения за открит техен масов гроб на контролираните от сепаратистите територии. Досега военните власти в Русия официално са потвърдили смъртта само на 12 войници, но категорично отказват да съобщят какви са причините.

Заради дейността си Людмила Богатенкова бе арестувана за два дни. Сега й повдигат обвинения от 2010 г. за финансови измами, които тя категорично отрича.

Клуб Z се свърза с нея по телефона. Някои нейни изказвания могат да учудят читателите, но ги публикуваме такива, каквито са.


- Людмила Василиевна, докъде стигнахте с Вашата проверка за загинали в Украйна руски войници?

- Нека Ви обясня за какво става дума. Наскоро ми предадоха едни списъци. И според хората, които ми ги връчиха, те съдържат имената на руски военнослужещи, загинали в Украйна, където са били изпратени. Това е всичко. Самата аз не съм била в Украйна, съответно не мога да кажа дали там има или няма руски военни.

Обърнах се към окръжната военна прокуратура в Ставропол. Занесох там списъците и отправих запитване дали те отговарят на истината или става дума за някаква измислица.

- И какво Ви отговориха?

- Че се извършва проверка в съответствие с руските закони. И че когато тя завърши, ще получа отговор. Трябва да стане някъде в края на ноември.

- Защо тогава Ви арестуваха?

- Не мога да Ви отговоря, и досега недоумявам. Явно някого съм ядосала, някой е решил, че му преча. Явно това е някаква политическа мярка.

- Какво цели според Вас тази мярка?

- Те се ядосват, че ние, войнишките майки, защитаваме всички военнослужещи, не само нашите деца. Ние вдигаме шум за всяка нередност. Никога не мълчим - нито при случаи на издевателства, нито при тормоз, нито дори когато има неправилно попълнени документи. Комитетът на войнишките майки, който аз председателствам, е кост в гърлото на началниците. Някои от тях искат да работят така, както на тях им се иска. А ние не им позволяваме това да стане.

И съответно си го изкарват върху нас. Аз не съм най-тежкият случай. На една войнишка майка подпалиха къщата. На друга убиха брат й. На трета пребиха в казармата сина й и го хвърлиха в ареста за 20 дни. Така че може да се каже, че съм се отървала само с арест.

- Кога Ви арестуваха?

- На 18 октомври. Но ме задържаха не за тези списъци, а по едно старо обвинение отпреди 4 години за финансови машинации.
Арестуваха ме в Будьоновск, където живея, и ме откараха в Ставропол. Прекарах в тамошния арест една вечер, след което заради здравословното ми състояние ме преместиха в болница. Все пак съм на 73 години. Но пак се водех под арест, пред стаята ми имаше полицейска охрана. На другия ден обаче ме освободиха.

Хората свикнаха, че ни преследват. Дори се питат коя от нас ще бъде следващата арестувана.

- А какво смятате лично Вие? Има или няма загинали руски войници в Украйна?

- Според мене има.

- Какъв е броят им според Вас?

- Ако имаше възможност да бъдат преброени, би било добре. Но не мога да ви кажа това, което не виждам и не знам. Всичко е само предположения. Имаме много писма от родители на войници, които ни пишат, че децата им са загинали. Но нищо повече.

Вижте, сега при нас ще започне работа една комисия по човешките права към президента на Русия. И аз съм неин член. Но искам да подчертая - засега не сме изяснили абсолютно нищо. Надявам се, вярвам, че ще го направим. Но докато не стане, не можем със сигурност да твърдим нищо. Нямаме никакви доказателства - нито преки, нито косвени.

- Вярвате ли, че тази комисия ще открие истината?

- Да, тя се състои от честни и порядъчни хора. Мисля, че ще открием виновните, ще разберем как и защо толкова момчета попаднаха в Украйна.

- Руският президент Владимир Путин е сред най-обвиняваните за войната в Украйна. Какво ще правите, ако той се окаже виновен?

- Не, според мен са виновни други, а не той. Това са едни идиоти, които искат да се докарат, да се покажат като герои и правят всякакви глупости.

- Сигурни ли сте, че е точно така?

- Така смятам.

- А за войната в Украйна според Вас кой е виновен?

- Мисля, че поне част от руските войници, които воюват там, са отишли да помагат на рускоезичното население. Те имат роднини там - лели, чичовци, братовчеди. Те се считат за длъжни да им помогнат. Аз ги разбирам. Особено ако се окаже вярно, че има тормоз над рускоезичното население. Знаете много добре от историята, че Русия никога никому не е обявявала война, тя само е защитавала своите хора.

- Вашият син воювал ли е в Украйна?

- Не. Навремето той служи в Афганистан. Беше офицер. Почина през 2009 г. Извинете, не съм в състояние да говоря повече по този въпрос.