Учените са разтревожени от появата на нов вариант на коронавируса. Новата версия е регистрирана в американския щат Калифорния, съобщава Си Ен Ен.

Две изследвания, резултатите от които се очакват скоро, предполагат, че вариантът, който вече е назован B.1.427/B.1.429, може би е не само по-заразен, но вероятно и причинява по-тежко протичане на заболяването.

Екип от учени от Калифорнийския университет в Сан Франциско са изследвали проби на вируса от скорошни огнища в щата и откриват, че новият вариант се среща все по-често там.

Трябва да се отбележи, че проучването е в начална фаза.

Според първоначалните наблюдения на изследователите вариантът има различен модел на мутации от първите, регистрирани във Великобритания и Южна Африка. Една от неговите промени засяга спайк протеина на вируса. Д-р Чарлз Чиу, заместник-директор на клиниката по микробиология на университета и ръководител на изследването, обяснява, че тази мутация може да направи вируса по-ефективен в инфектирането на клетката. 

Екипът е открил и някои доказателства, че този вариант може да се окаже и по-опасен. Учените казват, че са наблюдавали „по-тежко протичане на болестта“, включително и „нараснал риск от необходимост от кислород“. 

В рамските на изследването са били анализирани около 2000 проби от 44 калифорнийски региона, информира американското научно списание „Сайънс“.  Всички те са взети в периода от септември 2020-а до края на януари 2021 г. Към края на януари случаите с новата мутация са представлявали 50% от общия брой на анализираните проби. В пробите от септември не е било доказано наличието на новия вариант. За целия период новата версия е доказана в  21,3% от всички проби. От тези данни става ясно, че само за няколко месеца се забелязва силно регионално разпространение на B.1.427/B.1.429 .

Изследването оценява болничния престой на 324 пациенти, лекувани от COVID-19 в Университетската клиника на Сан Франциско. При онези, които са били заразени с новия вариант, вероятността да се стигне до интензивни медицински грижи се оказва пет пъти по-висока, отколкото при инфектираните с „класическата“ версия. Що се отнася до риска от смърт, при заразените с калифорнийския вариант той е оценен като до 11 пъти по-висок.

Проучването отчита, че в носовете на заразените с новия вариант е било доказано двойно по-голямо наличие на вируса, отколкото при инфектираните с първоначалния вирус. Вероятно поради това B.1.427/B.1.429  може да се окаже по-заразен. Според учените той атакува по-агресивно човешките клетки и е по-малко чувствителен към вече изградените антитела в сравнение с други варианти на вируса. Има притеснения, че това би могло да се отрази отрицателно на ефективността на ваксините.

Първоначална версия на резултатите от изследването се очаква да бъдат публикувани до края на седмицата.