Най-много заявления за гласуване в чужбина за предстоящите парламентарни избори са подадени в Турция. Това стана ясно от думите на говорителя на ЦИК Димитър Димитров.

48 477 са подадените електронни заявления за гласуване извън България. 10 000 от тях са в Турция 9300 във Великобритания, 6800 са в Германия, 3979 в Испания.

Според окончателното решение на ЦИК на изборите ще се явят 23 партии и 8 коалиции. Това каза говорителката на ЦИК Таня Цанева. ЦИК е отказала регистрация на 6 партии.

Жребият за номерата в бюлетините ще бъде на 2 март и ще се излъчва пряко по БНТ. Тегленето на жребия за номерата на партиите и коалиците в бюлетината ще бъде излъчвано и във фейсбук. На самия жребий всяка партия ще може да изпрати по един представител, а коалициите - по двама.

БДС „Радикали“ и Радикал-демократическата партия вече са част от коалицята между ВМРО и НФСБ, съобщи още Димитров.

Към момента са осигурени  6976 машини за гласуване, които се намират в логистичен център. 5 от тях са предадени в институциите, които трябва да ги сертифицират.

Избиратели с изтекли лични документи, които обаче не са подменени заради извънредната епидемична обстановка, ще могат да гласуват с тях.