Нарастващата милитаризация на Крим, включително многобройните военни учение и строителството на бойни кораби, продължава да оказва негативно въздействие върху сигурността в Черноморския регион.

Това се казва в разпространена днес декларация на върховния представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел от името на Съюза. Тя е по повод седмата годишнина от анексирането на Крим и пристанището Севастопол от Русия.

ЕС настоява, че не признава и продължава да осъжда това нарушение на международното право. Съюзът продължава да бъде ангажиран с пълното прилагане на политиката на непризнаване, включително чрез ограничителни мерки. Той призовава страните членки на ООН да обсъдят подобни мерки на непризнаване в съответствие с резолюцията на Съвета за сигурност от 2014 г. ЕС не признава и провеждането на избори от Русия на Кримския полуостров.

В декларацията се припомня също, че в нарушение на международното хуманитарно право Русия е наложила своето гражданство на жителите и ги принуждава да служат в нейните въоръжени сили.

Съюзът призовава Русия да прекрати промяната на демографската структура на полуострова чрез разселването там на собственото си цивилно население там.

Брюксел осъжда строителството на Керченския мост и откриването на железопътна линия по него без съгласието на Украйна. Тези действия са опит за насилствено интегриране на незаконно анексирания полуостров и поредно нарушение на суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

ЕС очаква Русия да гарантира бепрепятствен и свободен достъп на всички кораби през Керченския проток към и от Азовско море. Незаконните пречки пред тези преминавания остават и въздействат негативно на украинските пристанища, както и на целия регион.

Освен това жителите на полуострова са подложени на постоянни ограничения на техните основни свободи като свободата на изразяване, сдружаване и вероизповедание. Журналисти, правозащитници и адвокати постоянно биват подлагани на заплахи по време на работата си.

Продължава неприемливото преследване на кримските татари. Правата им са сериозно нарушени.

Трябва да бъдат прекратени разрушителните действия по отношение на културното наследство на Крим като археологическите съкровища, произведенията на изкуството, музеите и историческите забележителности.

В съотетствие с резолюцията на Съвета за сигурност на ООН от декември 2020 г. всички правозащитни организации трябва да получат безпрепятствен достъп до Крим и Севастопол. Трябва да бъдат разследвани всички случаи на нарушения на човешките права като насилствени изчезвания, мъчения и убийства, политически мотивирани дела, дискриминация и тормоз.

ЕС настоява за незабавно освобождаване на осъдените в нарушение на международното право активисти, сред които Емир-Усеин Куку, Енвер Омеров, Риза Омеров и Айдер Джапаров. Трябва да бъде отменена и забраната върху Меджлиса – парламента на кримскигте татари.