Жерар Депардийо, един от най-награждаваните и обичани френски киноактьори, е разследван по обвинения в "изнасилвания" и "сексуални посегателства", извършени през 2018 г., пише сп.  "Върайъти". Звездата отхвърля обвиненията.

“Г-н Депардийо е подведен под отговорност на 16 декември 2020 г. по обвинения в изнасилване и сексуални посегателства. Спрямо него не са вземани никакви мерки за неотклонение", казва пред изданието източник от правосъдието, който е потдърдил аналогична информация на агенция Франс прес (АФП). 

Преписката е била сложена "към дело" от прокуратурата на Париж през 2019 г., но през август 2020 г. досъдебното производство е било подновено и поверено на съдия-следовател. 

Тъжителката е актриса на възраст между 20 и 30 години, която първо е подала жалба в жандармерията в Ламбеск , близо до Екс-ан-Прованс в Южна Франция. Тя обвинява Депардийо (72 г.), че я е нападнал и изнасилил в неговия дом в Париж на 7-и и 13 август 2018 г. и същевременно многократно я е нападал сексуално. Според източник на АФП тя е дъщеря на приятелско на Депардийо семейство.

Правосъдието пази самоличността ѝ в тайна. Тя твърди, че по време на посегателствата срещу нея е участвала в репетиции във френската столица. Депардийо, който стана име и в Холивуд с ролите си в "Зелена карта" и "Сирано дьо Бержерак", я поканил в Париж, "за да "помогне на кариерата ѝ", твърди тя. 

Първото разследване за изнасилване срещу Депардийо е било прекратено поради липса на доказателства. По-късно обаче тъжителката е подала второ оплакване, този път - в качеството на жертва, което обикновено води до подновяване на досъдебното производство под ръководството на съдия-следовател и до повдигане на криминални обвинения, предаде АФП.  

Пред британския либерален всекидневник "Индипендънт" адвокатът на актьора Ерве Темим е отказал коментар. По-рано, пред АФП, той е изразил съжаление, "че тази информация трябва да става публична". Депардийо “отхвърля изцяло деянията, които са му вменени”, е казал Темим пред агенцията. 

Пак пред нея адвокатката на тъжителката Елоди Тюайон-Ибон е поискала да бъде зачетено правото на клиентката ѝ на неприкосновеност на личния живот. 

Депардийо, баща на четири деца, който е "гигант в киното", води живот пълен със скандали, припомня "Мейл". През 2011 г. той е принуден да се извини, след като е уринирал в бутилка по време на полет от Париж до Дъблин, защото кабинният екипаж му казва, че трябва да почака 15минути, преди да може да ползва тоалетната. През 2012 г. се премества да живее в Белгия, за да избяга от френски данък върху имуществото. Пак, позовавайки се на данъчната тежест в родината си, той приема руско гражданство през 2013 г. и се сприятелява с президента Владимир Путин. Звездата скандализира публиката и с изказванията си, че Франция е страна "населена с чужденци и с глупаци, които правят вино и вонящо сирене" и че пие до 14 бутилки вино на ден.

"Случаят Депардийо", пише испанският в. "Ел Паис" е френски отглас на феминисткото движение #MeToo” ("Аз също"), възникнало в САЩ през 2017 като серия разкрития за сексуални злоупотреби на мъже с жени в киното, в политиката и в други сфери.