„Българите за тези десетина години преживяхме три кризи, и трите ги управлявах, заедно с моите колеги, по възможно най-добрия начин. Първо - финансовата криза с Гърция, от която България излезе с ръст на БВП по 4-5 процента. Дойде миграционната криза, вие забравяте, но дори и нощес нашите граничари - по 100 души са препятствани да влязат нелегално в страната. Единствената държава, която се е справила с миграционната криза, е нашата. Аз благодаря на медиите, които отразяват ситуацията и в Холадния, Испания, Гърция, ние управляваме по възможно най-добрия начин пандемията и това е безспорно, всички го отчитат, с възможно най-либералните мерки...“

Така започна изявление на премиера Бойко Борисов пред медии, последвали го в традиционна обиколка с джипа, този път в хасковското село Малево. Министър-председателят се спря пред журналистите за няколко въпроса, придружаван от вицето си Томислав Дончев и здравния министър Костадин Ангелов.

Темите закономерно се завъртяха около пандемията и ваксинациите, както и предстоящите парламентарни избори. Борисов сподели, че вчера е разговарял в „мини Европейски съвет“ със свои колеги премиери. Съобщи, че в Холандия сега отваряли фризьорските салони, а „ние тук да сте оставали без фризьорски салон“? И потвърди, че след няколко дни ще бъдат отворени ресторантите в България. 

Последва въпрос как България върви обратно на останалата част от Европа по отношение на мерките срещу разпространението на вируса и припомняне, че идват парламентарни избори на 4 април - с питане дали не се рискува повишаване на заболеваемостта, което може да попречи при гласуването. Отговорът:  

„Ние никого не задължаваме нито да ходи в ресторанта, нито в мола, нито в магазина, българите вече са изключително добре информирани - и за броя на заболелите, и за починалите, и за оздравелите, и за ваксините, и какво става по света. Сиреч правото на личен избор. Разчитам, че дисциплинираният народ, мислещият народ, интелигентният народ заслужава да се отнасяме по този начин. Това не значи да се натикате всички в ресторанта. Нека, който има нужда да отиде, да се повесели, да вечеря и това да отпадне. Но това трябва пак да бъде с цялото разбиране на хората, че пандемията не е свършила.“

Борисов уточни, че до изборите има цял месец март, в който да ваксинираме и това е „огромен щит срещу вируса“. Благодари на медиците, чието натоварване и свръхнатоварване и в имунизационната кампания помага във войната срещу заразата. 

Но журналист реши да попита и за думи на лични лекари в последните дни, според които има хаос, а самите те нямат достъп до дози ваксини, въпреки че се очаква да се включат в поставянето им. Последва обвинение към критикуващите лични лекари, което прозвуча така: 

„Ами те още не са се включили, днеска трябваше да се включат, не знам как и какво определят. Аз в политическите им приказки няма да се... знаем кой лекар от коя партия е, където говорят...“

На уточняващ въпрос, че лекари казват, че нямат налични ваксини, за да се включат, следва отговор:

„Ама как ще имат, като ние от 2-3 получихме ваксини и виждате - села, градове, болници от големи до малки, в труднодостъпните населени места, навсякъде. Благодаря ви.“

Последва питане дали вицепремиерката Марияна Николова ще изпълнява функцията на министър-председател, когато започне официалната предизборна кампания и очаква ли се участващите в нея като кандидати за депутати представители на властта да излязат в отпуск, за да агитират. Борисов уточни няколко пъти, че Николова е тази, която отговаря за организацията на изборите, защото няма да участва във вота, за разлика от Томислав Дончев, който, вече потвърдено, ще е водач на ГЕРБ в Габрово. На настоятелно питане значи ли това, че Николова и ще го замества, премиерът отвърна, че „министър-председателят винаги е министър-председател винаги (...) държавата се управлява от правителството“.

Всъщност отговорът на въпроса трябва ли премиерът и министрите да са в отпуск по време на предизборна кампания е даден още през 2001 г. от Конституционния съд. И той е „не“ - за разлика от всички останали кандидати, заемащи публични длъжности, премиер и министри могат да продължат да изпълняват функциите си.

На питане за коментар за случая от София, в който 16-годишният Людмил загина от ток, стъпвайки на шахта на тротоара, по която тече електричество, премиерът директно прехвърли темата: има си кмет, има си главен архитект... тече проверка.