Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Правителството изтегли втория си държавен дълг за две седмици. Днес под формата на аукцион за Държавни ценни книжа бяха набрани нови 200 млн. лв. с матуритет от 5 години, които заедно с 300 млн. лв. от миналата седмица, покачиха общите задължения на страната с половин милиард лева. 

Днешната емисия обаче постига рекорд по отношение на доходнотта, която отново е отрицателна (инвеститорите на практика плащат на правителството, за да търгуват с неговите дългови книжа). Този път тя достига до -0,17%, което е най-добрия резултат за последната година. Припомняме, че при две от предните тегления от вътрешния пазар бяха постигнати отрицателни стойности по доходността в размер на -0,14% и -0,11%. 

Данните на БНБ показват, че интересът към емисията е също висок и са били събрани оферти за 420 млн. лв., което е равно на коефициент на покритие от 2.10 пункта. Това показва, че интересът на инвеститорите към държавните ценни книжа остава на тенденцията от миналите години и дългът за България е доста евтин. 

Очаквано - и днес най-силен интерес към емисията са проявили банките, следвани от застрахователните дружества и пенсионните фондове. 

Миналата година бе една от тежките във фискално отношение, поне за дълга, като правителството изтегли 1,2 млрд. лв. от вътрешните пазари и 5 млрд. лв. от международните. 

Общата стойност на родния дълг нарасна до 23% през 2020 г., но все още е далече от максималните допустими стойности, според критериите от Маастрихт, когато се смята, че дългът става проблемен.

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.