Правителството изтегли втория си държавен дълг за две седмици. Днес под формата на аукцион за Държавни ценни книжа бяха набрани нови 200 млн. лв. с матуритет от 5 години, които заедно с 300 млн. лв. от миналата седмица, покачиха общите задължения на страната с половин милиард лева. 

Днешната емисия обаче постига рекорд по отношение на доходнотта, която отново е отрицателна (инвеститорите на практика плащат на правителството, за да търгуват с неговите дългови книжа). Този път тя достига до -0,17%, което е най-добрия резултат за последната година. Припомняме, че при две от предните тегления от вътрешния пазар бяха постигнати отрицателни стойности по доходността в размер на -0,14% и -0,11%. 

Данните на БНБ показват, че интересът към емисията е също висок и са били събрани оферти за 420 млн. лв., което е равно на коефициент на покритие от 2.10 пункта. Това показва, че интересът на инвеститорите към държавните ценни книжа остава на тенденцията от миналите години и дългът за България е доста евтин. 

Очаквано - и днес най-силен интерес към емисията са проявили банките, следвани от застрахователните дружества и пенсионните фондове. 

Миналата година бе една от тежките във фискално отношение, поне за дълга, като правителството изтегли 1,2 млрд. лв. от вътрешните пазари и 5 млрд. лв. от международните. 

Общата стойност на родния дълг нарасна до 23% през 2020 г., но все още е далече от максималните допустими стойности, според критериите от Маастрихт, когато се смята, че дългът става проблемен.