Правителството пласира първия за 2021 г. дълг от 300 млн. лв. при добри условия и добра доходност.

Това показват данните, публикувани от Българската народна банка (БНБ). Държавните ценни книжа бяха предложени на вътрешния пазар, а най-голям интерес към тях са проявили банките, застрахователните дружества и пенсионните фондове. 

Интересът по време на аукциона е бил доста висок, казва БНБ, а сравнението на данните с големите дългове от миналата година показва, че и сега пазарите са настроени положително към българските облигации. Числата: постигната е доходност от 0,14%, при искан матуритет от 10,5 години. Така последното плащане на държавата по дълга ще бъде на 17 август 2031 година. 

Общият размер на поръчките е достигнал до 556 млн. лв., което на практика означава, че коефициентът на покритие отново преизпълнява плана и достига до 1,85.

В същото време БНБ съобщи, че се готви още един аукцион - този път за 200 млн. лв. Той ще се проведе на 22 февруари, тоест за две седмици държавата ще опита да усвои общо половин милиард лева. Уточнението е, че търговете не са спешни, а са част от календара на МФ и БНБ. 

Припомняме, че това не е изненадващо, имайки предвид дългогодишния стабилен макроикономически баланс. През миналата година нивата бяха подобни, а при първото теглене от вътрешните пазари дори бе достигнато ниво на покритие от 2,32. 

Миналата година бе една от тежките във фискално отношение, поне за дълга, като правителството изтегли 1,2 млрд. лв. от вътрешните пазари и 5 млрд. лв. от международните. 

Общата стойност на родния дълг нарасна до 23% през 2020 г., но все още е далече от максималните допустими стойности, според критериите от Маастрихт, когато се смята, че дългът става проблемен.