Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Въоръжени нападатели са убили днес посланика на Италия в Демократична република Конго Лука Атаназио, съобщи в. "Република", позовавайки са на италианското външно министерство.

Нападателите, чиято самоличност е неизвестна, са стреляли по конвой на ООН в природния парк Вирунга в източната конгоанска провинция Киву.  Управата на парка е потвърдила информацията пред италианското външно министерство. Убит е и член от екипа на Атаназио.

Според "Република" стрелбата е започнала при неуспешен опит за отвличане. Убит е италиански военен полицай и член на екипа му, които са пътували с него.

Провинция Киву, която граничи с Руанда и Уганда, е от десетилетия територия на въоръжени банди, които действата в двете страни и в Конго и тероризират населението. 

Председателят на Европейския къвет Шарл Мишел написа в туитър, че е потресен от атаката. Той изрази съболезнования на семействата на посланик Атаназио.

„Сигурността и мирът трябва да бъдат гарантирани. ЕС ще продължи да бъде на страната на ДР Конго и населението на страната“, увери той.

Атаката е била срещу конвой на организацията на ООН по прехраната и е станала близо до провинциалната столица Гома, в 8:15 часа местно време (9:15 часа българско), предадоха АФП и Би Би Си.

Атаназио (43 г.) е бил тежко ранен в корема и откаран в болница в Гома, където е починал от раните си. Той е бил на поста от 2018 г.

Вирунга, парк с площ от около 7800 квадратни километра е известен с популацията си от горили. От бракониери ги пазят близо 700 въоръжени надзиратели, 200 от които са били убити при изпълнение на служебния си дълг.

 

 

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.