Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ задвижи най-новата мярка в помощ на бизнеса, която може да донесе до 50 000 лв. грантова подкрепа за компании с оборот над 500 000 лв. годишно. Кандидатстването започва от днес, а документи ще могат да се подават до края на деня на 15 март. 

Общата сума на програмата е за малко над 78 млн. лв. Единственото условие за кандидатстване е тези компании да могат да докажат спад с 20% на оборотите от 2020 г. спрямо тези от 2019 г. 

Разбира се, парите ще бъдат разпределени между отделните бизнес сектори. Най-голям дял от сумата отива при сектор „Търговия“, който ще може да разчита на 26 млн. лв. След него идва „Преработвателна промишленост“ с 16 млн. лв. Транспортът ще може да усвои 6 млн. лв., а хотелиери и ресторантьори - 5 млн. лв. Предполага се, че общо около 1500 фирми ще могат да ползват новата помощ. 

Важно е да се отбележи, че тези пари не могат да се ползват за нови инвестиции, а трябва да служат единствено за капиталово покриване на текущи оперативни разходи. 

Новата мярка е важна, защото до момента този тип компании - по-големи от средните и по-малки от мастодонтите, нямаха възможност да ползват специално насочена към тях помощ. Всъщност този пакет, който влиза в сила от днес, трябваше да се задейства още от есента, но когато правителството обяви втория частичен локдаун, тези пари бяха спряни и насочени към затворените тогава фирми. 

Сега парите отново са налични по съответната оперативна програма.