"Организирайте екипи в най-отдалечените и най-малките населени места. Колкото има желаещи – да бъдат ваксинирани. Не трябва да има разлика между големи, малки и отдалечени населени места."

"Можем да минем и по 15-20 хил. на ден ваксинирани."

Това са новите разпореждания на премиера Бойко Борисов от понеделник, по време на работно съвещание с представители на Националния оперативен щаб, ваксинационния щаб и министри. В петък той вече заповяда да се пуснат зелени коридори за всички, които искат да се ваксинират. Така на практика набързо беше отменен Националният ваксинационен план.

"Категорично опровергахме антиваксърите"

Според Борисов опашките и засиления интерес след пускането през почивните дни на т. нар. зелени коридори опровергали антиваксърите.

"Категорично опровергахме антиваксърите", произнесе се той въз основа на данните от два дни.

Освен това той отправи "ново предизвикателство" към здравните власти - "трябва максимум бързо да се ваксинира", "може да минем и по 15-20 хил. на ден".
 
"Със статистиката, която имаме (за разпространението на епидемията в страната - бел. ред) - да, в момента сме много добре спрямо всички останали държави в Европа, но има вдигане. Единственият шанс да се предпазим е масово да ваксинираме. Затова тези 10 дни трябва максимум бързо, веднага да се ваксинира, може да минем и по 15-20 хил. на ден....
 
Мутафчийски, това ще е армията от преболедували и ваксинирани, за да не дадем да се вдигне повече вълната и да не живеят хората в страх. Има желаещи, има вярващи на медицината...", коментира Борисов.
 
 

30 хил. ваксинации за три дни

Близо 30 000 ваксини са направени през последните три дни в страната, като интересът на гражданите да се ваксинират е изключително голям. Във всички области работят ваксинационни кабинети, а от днес започват да имунизират и общопрактикуващите лекари. 

Това докладва министърът на здравеопазването Костадин Ангелов по време на съвещанието. 

Съвместно с МВР се създавала организация и за логистична подкрепа, така че ваксините лесно и бързо да достигнат до отдалечените населени места.

„От днес в страната тръгват и мобилни екипи в отдалечените населени места. Такива екипи ще бъдат създадени на централно ниво и ще бъдат на разположение на всички кметове в местата, където личните лекари не могат да стигнат“, съобщи Ангелов.

25 мобилни екипа в цялата страна започват да ваксинират желаещи в малките и отдалечените населени места.

На министъра на вътрешните работи Христо Терзийски премиерът разпореди: 

„Терзийски, полицията, пожарната, Гранична (полиция б.р.) - в труднодостъпните райони. Линейките, които са ни „4 по 4“ – организирате екипи и в най-отдалечени, най-малки 10, 5, 17 – колкото има желаещи, трябва да бъдат ваксинирани! Да няма разлика между големи и малки, и отдалечени населени места. Тази организация искам да се създаде и да се действа на максимални обороти“.

Да не се говори за "марки ваксини"

Борисов забрани на здравните власти да говорят за отделните марки ваксини, като припомни, че всичките са минали контрола на Европейската агенция по лекарствата.

„От най-свирепата - това е Европейската агенция за лекарствата, където няма компромис! Така че, която и да се сложи, все е добра! Доказано е, че и трите са добри, или петте! 18 милиона ваксини сме платили реално, така че ще има за всички! Мисля, че можем да минем по 15-20 000 на ден след като се включат сега и личните лекари и много разчитаме и на тях, и ваксинираните, за да можем да не дадем да се вдигне вълната повече и да живеят хората в страх“,отбеляза Борисов.

Личните лекари готови да се влючат в масовата ваксинация

Според зам.-председателят на БЛС Николай Брънзалов личните лекари са готови да се включат във ваксинационния процес.

"Осъществена е логистика за по-малките населени места, където може да имат трудности колегите, така че при нас може да започне процесът на ваксиниране, на масовата ваксинация", заяви Брънзалов.

Ръст на хората в болници

Налице е ръст на новохоспитализираните, което обаче не надхвърля капацитета на болниците, отчете началникът на ВМА проф. Венцислав Мутайфчийски. Има спад в смъртността.

"Почти същият процент - 11,1% е увеличението и в интензивните отделения - от 289 на 321. Оттук се наблюдава устойчива тенденция към повишаване, но ненадхвърляща капацитета на болниците. Седмичната заболеваемост също има ръст с 11,6% от 160 на 100 000 на 186 на 100 000. Това, което трябва да се отбележи също, че има намаление на смъртността с минимален процент от 7,61 на 100 000 на 7,52 на 100 000", посочи Мутафчийски.

Нова пратка от 25 740 дози от "Пфайзер" пристигна днес

Днес е получена доставка от 25 740 дози от ваксината на „Пфайзер“.

"Очакваме на 25 февруари 12 000 дози от ваксината на „Модерна“, както и до края на седмицата количества и от Оксфордската ваксина (AstraZeneca, бел.ред.) като предстои да получим потвърждение за точната дата и точните количества. Всички налични в страната дози се прилагат без да се изчаква", каза директорът на агенцията по лекарствата Богдан Кирилов.

Той посочи още, че от началото на ваксинационната кампания се наблюдава много ниска честота на нежеланите лекарствени реакции, което потвърждава изцяло профила на безопасност, установен в клиничните изпитвания.

Борисов: Няма какво да наваксаме, създадохме абсолютна организация

По-късно през деня в живо предаване във Фейсбук Борисов посети ваксинационен център в село Самуилово, община Петрич, и след разходка в центъра коментира пред журналисти:

"88 хил. дози днеска сме разпръснали по страната. Никъде на света не избират. Най-добрите ваксини, приети от ЕК, утвърдени от Европейската агенция по лекарствата. Това е все едно да дадем на българина да избира в момента коя кола е по-хубава или по-лоша. Всеки има някакъв избор. Тези са утвърдени еднакво добри, както идват, така се ваксинират."

Ваксинацията ще продължи, докато дойдат 18,5 млн. поръчани ваксини, каза още Борисов, и отбеляза:

"Няма какво да наваксаме, трябваше да дойдат първите дози. Нямаше, защото не са произведени в света. Виждате, че в момента, в който дойдоха, сме създали абсолютно организация, ако трябва, и бронетранспортьори ще включим", добави премиерът.

България продължава да е държавата в ЕС с най-малко ваксинирани на глава от населението в ЕС.