Пунктовете за имунизация срещу COVID-19, в които може да отиде всеки желаещ да се ваксинира - опция, която се появи този уикенд, да работят и в следобедните часове през работните дни от седмицата. Където е необходимо да има готовност за денонощни кабинети в областните градове. А МВР да помага при процеса на снабдяване с ваксини.

Това предвижна разпореждане на здравния министър проф. Костадин Ангелов до всички 28 районни здравни инспекции (РЗИ) в страната, разпространено днес от Министерството на здравеопазването. По-рано през деня самият министър анонсира част от идеите. Както и проф. Асен Балтов, директор на "Пирогов", където първо бяха направени т.нар. зелени коридори. 

Ето и разпореждането на министъра:

Във връзка с възможността за ваксинирането срещу COVID-19 на всички желаещи лица, без значение от фазата на Националния ваксинационен план, в която попадат, министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов изпрати писмо до 28-те регионални инспекции в страната. В него той разпорежда да се създаде необходимата организация, която да даде възможност ваксини да се поставят в имунизационни пунктове, както следва:

- целодневно през почивните дни/ събота и неделя/;

-в следобедните часове на работната седмица (от понеделник до петък);

-при необходимост, денонощно, в лечебните заведения в областните градове. 

Министерството на вътрешните работи ще оказва съдействие на регионалните здравни инспекции при транспортирането и снабдяването с ваксини срещу COVID-19.

За създадената организация, реда и начина на записване на желаещите да бъдат имунизирани лица, населението ще бъде уведомявано чрез средствата за масово осведомяване на регионално ниво.

Допълнителни въпроси относно организацията и записването за ваксиниране желаещите могат да задават към съответната РЗИ.

Паралелно с т.нар. масова ваксинация, би трябвало да тече и тази на хора от първа, втора и трета фаза от имунизационния план, в които попадат лекари, учители и всички заети в т.нар. обществен сектор. 

Във втория ден на ваксинации за всички - неделя - са правени по средно 1500 ваксинации на час в цялата страна - по данни на бТВ, като медията цитира министъра.  От утре ваксини ще могат да се поставят и при лични лекари.

Само 1 алергична реакция при над 100 000 поставени дози

По-рано през деня главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев съобщи, че при поставени над 100 000 ваксини до момента има само един случай на алергична реакция, който е овладян още в медицинския кабинет. По думите му нежеланите реакции след имунизация, които са регистрирани до момента, са 153.

„Най-често срещани са леки признаци на грип, което е показател, че имунната система работи, реагира и изработва антитела“, обясни Кунчев.

Според него това дори не може да се нарече нежелана реакция, тъй като тя е доказателство, че ваксината действа.