Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Ваксините на „Бионтех"-"Пфайзер“ могат да се съхраняват до две седмици и на температури между минус 25 и минус 15 градуса. Това съобщи хармацевтичната фирма днес Тя е подала документи за одобрение на новите условия на съхранение към американската Федерална администрация по лекарствата.

Това означава, че след одобрение от властите, ваксините ще могат да се съхраняват и в обикновени хладилници, с които разполагат повечето лекарски кабинети.

Фирмата е събрала нови данни за стабилността на веществата и ще ги предаде и на европейската служба за одобрение на медикаменти до дни.

"През последните месеци проведохме сериозно проучване за стабилността на ваксината при различни условия, за да улесним масовото производство на медикамента, без да се поставя под въпрос ефективността му. Новите данни показват, че условията за съхранение могат да бъдат спазени много по-лесно и така ваксините ще са достъпни и за страни от Третия свят", съобщи Алберт Бурла от борда на директорите на „Пфайзер“.

В момента ваксината се съхранява в специални хладилници при минус 70 градуса, което оскъпява много производството и логистиката й. 

В същото време от „Бионтек“ опровергаха информацията, че първоначално са искали една тяхна доза ваксина да струва 54 евро. Всъщност тези данни са били начални, без да е ясно как ще се организира масово производство и масова логистика на новия вид ваксини.

Прогнозата е правена върху наличието само на 2000 дози в началото на юни. В следващите месеци в резултат и на преговори с Брюксел как може да се улесни сложната логистика, цената постепенно спадала, докато е стигнала окончателните 15,50 евро за доза.

Германското правителство потвърди обяснението на „Бионтех“ и заяви, че никой не е смятал цената от над 50 евро за окончателна, а за първоначална при липса на масово производство.

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.