Лидерите на страните от Г7 изразиха подкрепа за летните олимпийски игри и параолимпийски игри в Токио тази година. Това се казва в изявление,
публикувано в събота от японското външно министерство след виртуалната среща на върха на неформалната асоциация на икономически развитите страни по света, проведена в петък, предават ТАСС и "Фокус".

"Японският премиер Йошихиде Суга изрази решимостта на страната да бъде домакин на олимпийските и параолимпийските игри в Токио това лято, което ще бъде символ за преодоляване на пандемията. Той също така заяви, че Япония ще продължи да се подготвя, в сътрудничество с Международния олимпийски комитет (МОК), за безопасна и надеждна организация на игрите.

Всички лидери на Г7 подкрепиха намерението на Япония, което беше отразено в съвместното комюнике“, се казва в изявление на министерството.

Тази среща на върха беше първата от април 2020 г. В нея взеха участие министър-председателите на Великобритания, Италия, Канада, Япония, президентите на САЩ и Франция, канцлерът на Германия, ръководителят на Европейския съвет и председателят на Европейската комисия. За настоящите лидери на Италия, САЩ и Япония, както и за ръководството на Европейския съюз, това е първата среща в този формат.

Олимпийските игри в Токио трябваше да се проведат от 24 юли до 9 август 2020 г., но поради пандемията бяха отложени за една година и ще се проведат от 23 юли до 8 август 2021 г. В същото време името на игрите в Токио 2020 е запазено.