Хиляди германци се събраха днес на централния площад в град Ханау, за да почетат паметта на загиналите от терористичния атентат точно преди година. Девет души бяха убити при расисткото нападение в кафене в града, един от тях е българинът Калоян Велков. Жертва на стрелбата стават още Гьокчан Гюлтечин, Седат Гюрбюз, Саид Несар Гашеми, Мерседес Кипрас, Хамза Куртович, Вили Виорел паун, Фатих Сарачоглу, Ферхат Унвар.

Убийството бе извършено от омраза към чужденците, а една година след него роднините на загиналите отправят тежки обвинения срещу полицията в Ханау.

На поклонението пред паметта на жертвите в града днес пристигна лично президентът Франк-Валтер Щайнмайер. 

Кметът Клаус Камински и градската управа държаха речи, в които предупредиха, че политиката носи отговорност за всеки такъв атентат.

„19 февруари ще остане черна дата за града ни. Една година след убийството поднасяме отново почитта си към жертвите и обещаваме, че няма да ги забравим“, се казва в съвместно изявление.

Най-малко 47 пъти е стрелял в кафенето убиецът. 43-годишният германец Тобиас Р. отива там с твърдото намерение да убие колкото се може повече чужденци. Заведението се държи от българка и Калоян често прекарва свободното си време в него. Същата вечер е мачът от шампионската лига „Тотенхем“ срещу „Лайпциг“ и мястото е пълно. „Тотенхем“ тъкмо е получил първия си гол, когато Тобиас започва да стреля.

Че Калоян е сред жертвите, близките му разбират едва сутринта, когато полицията съобщава имената на всички загинали. През цялата нощ негова братовчедка и приятелка чакат за новини пред полицията.

Роднините на убитите и до днес имат въпроси към властите, които остават без отговор. 

Дни след атентата полицията предупредила семействата на мъртвите да не търсят „отмъщение с кръв“. „Какви бяха тези думи? Те ни превърнаха в извършители, а ние сме жертви“, възмущават се близките на един от загиналите млади мъже от турски произход. Той бил с брат си в кафенето и е тежко ранен при стрелбата. Брат му загива пред очите му.

Близките се оплакват и от бащата на убиеца, който и до ден днешен продължава да сее омраза срещу чужденците в Германия, настоява полицията да му върне оръжието, с което синът му е убил хората, и няма никакви санкции за поведението му. Полицаите на мястото на атентата също правят поредица грешки. Първо не пускат линейките с жертвите да тръгнат веднага към болниците, което забавя вероятно фатално опитите да бъдат спасени някои от тях. Трупът на един от убитите мъже е ползван дори като щит, казват очевидци. По-късно е извършена аутопсия на телата на жертвите без разрешението на близките им. 

Роднините на загиналите са наели адвокати, които трябва да поискат отговори на всички тези въпроси.