Президентът на Алжир Абделмаджид Тебун обяви, че ще разпусне парламента, ще направи промени в правителството, ще свика предсрочни избори и ще освободи политическите затворници, лишени от свобода след масовите протести отпреди две години.

Тебун, който наскоро се върна от Германия, където се лекуваше от усложнения на COVID-19, направи това в телевизионно обръщение снощи, съобщават френските медии.

Те подчертават, че то е последвало консултации на държавния глава с политическите сили, включително опозиционните. Той обаче не е приел представителите на двете главни партии в парламента - Фронта за национално освобождение и Националния демократичен сбор. АФП отбелязва, че те са непопулярни заради свързаността си с предишния президент Абделазиз Бутефлика и неговия род.

Агенцията подчертава, че режимът е в криза две години след избухването на масовото протестно движение, започнало на 22 февруари 2019 г., което принуди Бутефлика да подаде оставка три месеца по-късно.

Редовните законодателни избори трябваше да се проведат догодина, но след разпускането на парламента, те ще бъдат свикани до края на тази година. Тебун заяви, че иска новият парламент „да отвори своите врати за младежта“. 

Тебун каза, че ще направи промени в министерствата, които са обект на най-голямо недоволство сред населението и че ще помилва между 55 и 60 лишени от свобода заради протестите, от които едва половината са в затвора след съд и присъда. АФП припомня, че в Алжир има общо 70 затворници от протестното движение.

Хиляди хора излязоха на 16 февруари по улиците на Керата, град на 300 километра на изток от столицата Алжир,  който стана люлката на спонтанно избухналите протести срещу режима с искане за „разграждане на системата“, установена през 1962 г. след осемгодишната война за независимост от бившата колониална метрополия Франция.

Демонстрантите отбелязаха две години от началото на масовото движение, което тогава обхвана за седмица цялата страна и беше предизвикано от намерението на Бутефлика да се кандидатира за пети мандат след 20-годишно управление.