Няма проблем с отворените фуги на Лъвов мост, които изглеждат като сериозни пукнатини и чиито снимки сериозно развълнуваха социалните мрежи.

Това твърди на брифинг рано сутринта в петък представител на фирмата, извършила ремонта. По думите на техническия ръководител на обекта инж. Петър Стойчев било съвсем нормално да се случват такива неща. А и температурите през последните дни били много ниски, имало големи колебания в тях.

„Може ние да не го виждаме, но от температурата, от натоварванията – всичко се движи. Напрежението трябва да отиде някъде и да бъде обрано.

Имаме фуга между отделните съоръжения. При нормални положителни температури асфалтът отгоре поема това напрежение и движенията“, каза той.

„Дори и в дома си правите корекции, оправяте някои неща“, продължи той.

Възловото кръстовище беше изцяло обновено през 2014 г. и бе преустроено в кръгово на две нива. За тази цел бяха изградени два нови моста, където сега се появиха пукнатини.

Вчера от Столичната община обясниха, че след оглед било установено, че пукнатината на асфалта се намира на мястото на направените фуги за топлинни деформации, т.нар. дилатационни фуги. Те са задължителни за мостови съоръжения, защото поемат разширенията и свиванията на конструкцията и така осигуряват сигурността и устойчивостта при температурни колебания.

Фугите трябвало да се почистят, това обаче не можело да стане сега, защото климатичните условия не били подходящи.

„Когато температурите паднат, асфалтът става по-нееластичен и тези фуги започват да се четат. В момента условията не са подходящи, за да бъдат отремонтирани. Ще го направим тогава, когато ще има траен ефект“, каза още Стойчев.

Технологията, която се ползва за мостови съоръжения на магистралите, обаче не била подходяща.

Тя се прилагала, когато имало голямо натоварване, а такова на Лъвов мост нямало.

Заедно с още няколко фирми „Главболгарстрой“ изгради Лъвов мост като кръгово кръстовище на две нива и обнови трамвайното трасе. Стойността на обновяването беше 22,2 млн. лева без ДДС, със средства от общинския бюджет на столицата.