Изкуственото административно увеличаване на минималната пенсия обижда хората, които са работили години наред. Това е политическо решение. Раздават се много пари, без да знаем какъв ще е ефектът.

Това заяви в студиото на бТВ бившият социален министър Емилия Масларова, днес своеобразен "министър в сянка" на БСП.

Масларова коментира предложението на правителството от 1 януари догодина да бъде увеличена минималната пенсия с около 20 на сто - до 300 лева. Това ще засегне един милион и 12 000 души. Пенсионерите, които получават 300,01 лева до 369 лева, са 390 000 души (те също са под линията на бедност). Те обаче няма да получат увеличение. Вместо това ще им бъдат дадени ваучери за храна (еднократно) на стойност 120 лева.

Иначе всички пенсии ще бъдат осъвременени с 5% по швейцарското правило, считано от 1 юли. До края на управленския мандат (март 2021-а) всички пенсионери ще продължат да получават и по 50 лева месечно, като правителството обяви това плащане като помощ за лекарства и профилактика в рисковия за здравето есенно-зимен сезон.

"Няма лошо минималната пенсия да стане 500 лева или 1000 лева, но ако останалите се придвижат нагоре със същия процент", заяви в коментар Масларова.

По думите й сегашното решение на кабинета за "изкуствено административно увеличаване на минималната пенсия" увеличава диспропорциите, сблъсква хората и обижда тези, които са работили и са се осигурявали години наред, а сега няма да получат съответната индексация на парите за старост.

"Това демотивира внасянето на осигурителни вноски. Демотивираме младите хора. И ще си кажат "аз защо сега внасям, като след време политически ще се вземе решение", посочи още бившата социална министърка.

По думите й решението е преизчисляване на всички пенсии, както правителството направи през 2008 г. (левицата настоява отдавна за това - към 2015 г., б.р.). 

"През 2008-а преизчислихме всички пенсии с новия осигурителен доход. Тогава постъпваш коректно", заяви Масларова.

И допълни, че тогава са се вписали в рамките на бюджета, а сега само тези по 50 лева месечно струват над 1 милиард лева. Попита и защо не се ползва сребърния фонд, в който към края на миналата година бе отчетено, че е натрупал над 3 милиарда лева.

По думите й "всички проблеми на държавата обикновено се решават чрез пенсионната система - демографията, ниските доходи, безработицата".

"Трябва да извадим всички социални плащания от пенсионната система, т.е. имаш принос за 160 лева - това е и което получаваш. Останалото трябва да е системата на подпомагането по критерии - какво имущество имаш, какъв ти е здравният статус и т.н.", заяви още Масларова.

И даде пример с 50-те лева - "това е помощ, това не е пенсия". 

Несправедливо е да не скача и максималният осигурителен доход (по който се определя и максималната пенсия), заяви още социалната министърка. В момента максималната пенсия е 1200 лева - би следвало да е 40% от МОД, който е 3000 лева. Сега кабинетът предлага тя да стане 1440 лева, без обаче да се вдига МОД. Като по признанията на социалната министърка Деница Сачева: "Пенсията от 1440 лева точно отговаря на настоящия максимален осигурителен доход. При 3000 лева за период от 40 години по 1,2 (коефициент) формулата дава точно 1440 лева. По-скоро ние възстановяваме една справедлива максимална пенсия спрямо този максимален осигурителен доход."

"Притеснявам се, че се раздават много пари, а не знам какъв ще бъде ефектът", заяви Масларова в заключение.