Здравният министър Костадин Ангелов за първи път в сряда призна, че ваксинацията в страната върви в "недобър темп по различни причини".

Досега властите уверяваха, че процесът е дълъг, че има начално забавяне на доставките, че ще има наваксване. Сред аргументите беше и че се пазят втори дози от иРНК ваксините, за да се гарантира, че няма да има отлагане в пълната имунизация на хора, получили първа доза. Ангелов повтаряше и че "ваксинацията е дълъг маратон".

Почти два месеца след старта на кампанията обаче България продължава да е на последно място по ваксинирани на 100 души.

Във Враца той заговори и за недоверие към институциите.

"Натъкваме се на един много неприятен факт - създава се организация за ваксинирането на определена група и пристигат от тази група около 70 на сто. Трябва много бързо да се намерят хора да се ваксинират, за да не се изхвърля ваксината", отбеляза още министърът.

"Не е човешко да чакаме човек да се ваксинира и той да не идва", добави Ангелов.

Той посочи и друг спъващ процеса фактор:

"Има лични лекари, които съветват пациентите си да не бързат да се ваксинират. Това е неразбираемо за мене като лекар".

Личните лекари обаче все още чакат точни упътвания от здравното министерство как ще протече етапът на масовата имунизация, в който те са основни участници, как ще се действа с пациенти с автоимунни заболявания, с компрометиран имунитет, как ще бъде организиран процесът на доставка на ваксините и т. н.

Министърът продължи и с укор към "експерти, които говорят неща, които ще се харесат на хората, а не неща, доказани от науката".

Той призна, че към момента няма възможност за избор на ваксина. В предишни свои изявление здравният министър многократно декларираше, че са поръчани количества от различни компании и видове ваксини, за да има възможност българските граждани да се имунизират с продукт, който предпочетат.

"Ще дойдат дни, когато ще имаме във всеки хладилник от 3,4,5 вида ваксини, които са регистрирани и тогава ще избираме. Това ще се случи, но няма да е сега. Да стоим и да чакаме да се случи нещо, което мислим, че е правилно, за мен не е най-добрата практика", продължи той.

Министърът обеща, че в края на този месец или в началото на следващия ще пуснат електронен регистър, за да може всеки да си избере в кой часови диапазон и ваксинационен център да се имунизира.

"През 14 дни ще разхлабваме мерките – ако се появи притеснителна тендеция, ще дръпнем каишката", каза още проф. Ангелов.